O avtorju

br. Janez Papa
frančiškan in duhovnik

O blogu

O življenju, veselju in upanju, ki ga prinaša veselo oznanilo Jezusa Kristusa.

Zadnji tviti

Follow Me on Twitter

Powered by Twitter Tools

Arhiv

Hic et nunc


Paper.li

Jetnike reševati

Gospod naj ti podari mir!

bf-5-2016Zadnji vzdihi poletja so po prazniku Marijinega vnebovzetja pojenjali in počasi se pripravljamo na septembrsko jesen, ki nezadržno prihaja v deželo. Listje se bo žareče obarvalo v rumeno-rdeče odtenke, kot bi v njih odzvanjal ogenj poletja, ki mineva, in mu pomahalo v slovo v zibajočem ritmu padanja z dreves.

V tokratni številki revije Brat Frančišek1 bomo okusili bridkost zaprtosti v ječo in zaporniški pogled v svet, kot nam ga je predstavil zaporniški duhovnik Robert Friškovec.

Ali ste vedeli, da je zavetnik zapornikov sv. Lenart? Preberite si njegov življenjepis.

V Kopru je frančiškanski samostan sv. Ane, ki je bil kar nekaj desetletij uporabljan kot zapor, sedaj pa v njem spet cveti bratsko življenje.

Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda se bomo srečali s starši Male Terezije, zakoncema Martin.

Vsake tri leta se mladi z vsega sveta zberejo na svetovnem dnevu mladih, ki je letos potekal v Krakovu na Poljskem. Tam so bili tudi slovenski framaši, ki so pomagali kot prostovoljci.

Ob 800-letnici porciunkulskega odpustka je Assisi obiskal tudi papež Frančišek, svoj obisk pa bo v septembru spet ponovil v luči 30-letnice molitve za mir predstavnikov različnih svetovnih verstev.

Svetodeželski del nam predstavlja občni zbor, različne potopise in vabila na romanja.

Drage bralke in bralci, želim vam veliko prijetnega branja!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Luč razuma

logoro_arhivRadijska kateheza na temo Luč razuma:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share

Bolnike obiskovati

Gospod naj ti podari mir!

bf-4-2016Ali poletja ne bo? Je sonce bolno? Ali nas ne bo obiskalo in ogrelo? Takšna in podobna vprašanja se nam zastavljajo ob letošnjem robu poletja, ko smo priče majsko-junijskim aprilskim dežnim ploham.

Bolezen zareže v ustaljeno dogajanje v vseh razsežnostih življenja. Naredi nas bolj dojemljive za svet okoli nas, za naše odnose, za smisel našega bivanja. Zato toliko bolj odzvanjajo v nas Jezusove besede: »Bolan sem bil in ste me/me niste obiskali.«

O obiskovanju bolnikov in skrbi zanje nam je zapisal svoj pogled in izkušnjo dolgoletni bolniški duhovnik br. Marko Novak OFM.

Eno izmed pomembnih zdravil za duhovno stanje človeka je tudi odpustek. Ob osemstoti obletnici potrditve porciunkulskega odpustka si preberite predavanje br. Mirana Špeliča OFM, v katerem tudi razloži pomen odpustka za »zdravo« življenje kristjana.

V nadaljevanju preberite poročila o novih vodstvih krajevnih bratstev OFS v Piranu in v Celju. Za zdrav duh v telesu pa skrbimo tudi z rednimi duhovnimi vajami, o čemer lahko preberete v članku o duhovnih vajah na Sveti Gori.

Zavest Božjega delovanja v življenju je tista, ki nam pomaga prebroditi tudi največje stiske in težave. Spoznajte življenjsko pot s. Marije Kolenko OFS iz Vidma pri Ptuju.

Za nami je tudi letošnji skupni Festival FO in FRAMA in narodno srečanje OFS, ki je potekalo v frančiškanskem samostanu v Kopru.

Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda tokrat srečamo Ivano Beretta Molla, ki je prva zdravnica, ki je postala svetnica, in obenem prva žena, katere kanonizacije so se udeležili njen še živeči mož in trije otroci.

Svetodeželski del nam prinaša nekaj novic, poročil, potopisov in vabil na nova romanja.

Poletje trka na vrata in nas bo obiskalo, potrkajte na vrata bolnikov tudi vi, jih obiščite in jih razveselite, morda jim preberete tudi kakšen košček iz revije Brat Frančišek1, ki jo sedaj držite v rokah.

Vse dobro!

Br. Janez Papa

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Nage oblačiti

Gospod naj ti podari mir!

bf-3-2016Šmarnični mesec nas vsako leto znova obrača k Mariji, ki je bila obvarovana nagote izvirnega greha. Tudi nas zagrinja s svojim plaščem, ona – Pribežališče grešnikov in Mati usmiljenja – da jo lahko prosimo milosti.
Med deli usmiljenja najdemo tudi »nage oblačiti« in »grešnike svariti«. Kaj nas v resnici bolj razgali: grešno dejanje ali kesanje in priznanje greha? Po grehu skušamo svojo nagoto zakriti, po kesanju in odpuščanju pri spovedi pa smo zopet ogrnjeni z belim krstnim oblačilom.

Preberite razmišljanje s. Vide Tomažič ŠSFKK o nagoti, ki je tema pričujoče številke revije Brat Frančišek.1

V minulih mesecih je bilo izvoljenih nekaj novih vodstev krajevnih bratstev OFS, srečali pa so se tudi sveti pokrajinskih bratstev Ljubljane in Maribora.

Med znanimi člani OFS tokrat najdemo »neznanega« mučenca Franza Jägerstätterja, ki je bil dolgo časa zamolčan, naposled pa vendarle odet v bela oblačila mučencev.

Pogovarjali smo se s. Frančiško Koren OFS iz KB LJ – Šiška, ki je v svojem življenju nanizala veliko izzivov in preizkušenj, vedno znova pa razveseljuje s svojo ponižnostjo, pozornostjo in skromnostjo.

Mladi frančiškan br. Melhior Grošelj OFM je diplomiral na teološki fakulteti in napisal diplomsko nalogo z naslovom: Stigme – znamenja Kristusove ljubezni? Pokukajte v kratek pogovor z njim.

Svetodeželska rubrika nam odkriva doživljaje romarjev in kaže veliko darežljivost za potrebe kristjanov v Sveti deželi.

Drage bralke in bralci, želim vam prijetno branje in veliko moči za dela usmiljenja!

Vse dobro!

br. Janez Papa, urednik revije BF

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Poklicani k popolnosti

logoro_arhivRadijska kateheza na temo Poklicani k popolnosti:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share

Begunci in migranti

Gospod naj ti podari mir!

Letošnja zima je očitno ostala brez zob, saj ni in ni bilo pravega mraza, snega po nižinah pa je bilo res samo za vzorec. Narava že nestrpno pričakuje spomladanskih otoplitev, da bodo lahko rastline vzbrstele in pognale, da se bo živalski rod pomladil, da se bo led človeških src stalil. V letu usmiljenja je slednje še kako pomembno in potrebno.

Neskončne množice beguncev in migrantov, ki že od poletja prehajajo skozi našo deželo, ki jih tudi zima ni ustavila, še naprej, kljub zaostritvam prehodov čez mejo, čakajo na vstop v »obljubljeno deželo«. Z begunsko-migrantsko problematiko se bomo konkretneje srečali v tej številki revije Brat Frančišek.1

Začeli bomo z razmišljanjem vodje Jezuitske službe za begunce p. Robina Schwigerja SJ, ki je podal nekaj izkušenj iz svojega srečevanja z begunci. O beguncih na Goriškem iz časa prve svetovne vojne pa imamo zapis pričevanja Valentinine matere.

V krogu Frančiškovih bratov in sester se je zgodilo kar nekaj praznovanj in skupnih druženj, o čemer lahko preberemo v rubriki Iz naših družin. V rubriki OFS začenjamo z nizom katehez papeža Frančiška, ki jih seveda lahko uporabite tudi v svojih domačih družinah. Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda bomo tokrat spoznali Miguela de Cervantesa, ki je skozi izkušnjo ujetništva in begunstva spisal znanega Don Kihota.

Z mladimi se bomo v letu usmiljenja učili biti dobri in delati dobro. Lahko se pridružite tudi mladi po srcu.

Vsekakor je izkušnja dela z ubogimi velika in bogata, kar lahko razberemo tudi iz pogovora s sestro Donatello v rubriki Pravičnost in mir.

Svetodeželska rubrika nam kot vedno prinaša obilo zanimivega branja potopisov in utrinkov iz »obljubljene dežele«.

Drage bralke in bralci naše in vaše revije Brat Frančišek, na tem svetu smo vsi tujci in popotniki, zato bodimo usmiljeni drug do drugega, da bomo tudi sami nekoč deležni usmiljenja.

Vse dobro!

Br. Janez Papa

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share