O avtorju

br. Janez Papa
frančiškan in duhovnik

O blogu

O življenju, veselju in upanju, ki ga prinaša veselo oznanilo Jezusa Kristusa.

Arhiv

Hic et nunc


Paper.li

Brat Sonce, sestra Luna in zvezde

Gospod naj ti podari mir!

»Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji
v dneh kralja Heroda,
so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili:
‘Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj?
Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda,
in smo se mu prišli poklonit’« (Mt 2,1-2Mt 2,1-2
Slovenian: Slovenski standardni prevod (1997) - SSP

Obisk modrih 2 1 Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in 2 govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namre?, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.«

WP-Bible plugin
).

Zvezda repatica je vodila modre z Vzhoda in jim kazala pot k novorojenemu Detetu. Zvezde so del našega življenja, saj nam pomagajo določati čase in kraje, nikoli pa niso središče in smisel našega življenja. Nam le pomagajo in nam kažejo pot. Nebesna telesa so ustvarjena, da bi preko njih lažje dojemali Božjo čast in slavo.
Letos se bomo v reviji Brat Frančišek1 srečevali s posameznimi elementi iz Frančiškove Hvalnice stvarstva. Tokrat se ustavljamo ob bratu Soncu ter sestri Luni in zvezdah.

Najvišji, vsemogočni, dobri Gospod,
tebi hvala, slava in čast in ves blagoslov.
Tebi, najvišjemu, edinemu pristoji
in nihče ni vreden tebe imenovati.

Hvaljen, moj Gospod, z vsemi tvojimi stvarmi,
posebno s soncem, velikim bratom,
ki razsvetljuje dneve in nas.
Lepo je in v velikem sijaju žari.
Tebe, Najvišji, odseva.

Hvaljen, moj Gospod,
v sestri luni in zvezdah;
ustvaril si jih na nebu jasne, dragocene in lepe.

O svojem srečanju z zvezdami nas bo obogatil g. Boris Kham, profesor fizike, ki ima dolgoletne izkušnje s preučevanjem zvezdnatega neba.

V rubriki Naša evangelizacija se bomo številko za številko srečevali s premišljevanji o Mariji, ki jih za vsak mesec pripravlja Komisija za vzgojo pri narodnem svetu OFS Slovenije.

Za nami je obhajanje tridesete obletnice Duha Assisija, o čemer si več preberite v rubriki Iz naših družin. V nadaljevanju bomo spoznali še enega znanega člana OFS, tokrat Antona Trstenjaka. Preberite pa tudi božično voščilo predsednika NS OFS Slovenije Metoda Trajbariča.

V rubriki Mladi Frančišku bomo spoznali Jureta Šumaka, dosedanjega predsednika Frančiškove mladine v Mariboru.

Zvezde nam govorijo o veliki Božji umetnosti, s. Ana Slivka pa nam piše o umetnosti življenja.

Ne spreglejte novic iz Svete dežele, vabljeni pa tudi na romanje na Barbano ob prazniku Lurške Marije.

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Vidni svet

logoro_arhivRadijska kateheza na temo Vidni svet:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share

Mrtve pokopavati in zanje moliti

Gospod naj ti podari mir!

Gospod, daj jim večni pokoj!
In večna luč naj jim sveti!
Naj počivajo v miru!

bf-6-2016Zgornje besede v teh dneh odzvanjajo po pokopališčih in cerkvah, pa tudi po vseh skritih kotičkih, kjer so svoje zemeljsko življenje končali številni, ki še do danes niso bili dostojno pokopani.

Moliti in prositi za žive in mrtve ter le-te pokopavati, nam velevajo ne samo dela usmiljenja, ampak že naša človeška etična zavest.

V razmišljanju o sestrici smrti nam je svoj pogled na smrt in umiranje predstavila s. Emanuela Žerdin FBS. Pri svojem delu se redno srečuje z umirajočimi, ki jim skuša prinašati vedrino in občutek sprejetosti, saj so na smrtni postelji mnogi osamljeni in zapuščeni.

Vse kaže, da je mrtvo tudi odzivanje mladih na Gospodov klic, saj so duhovni poklici v upadu, zato je na mestu beseda provincialnega ministra frančiškanov p. Marjana Čudna, ki prosi Gospoda, da bi obudil novih duhovnih poklicev.

Nekaj svežine je v redno srečanje bratov in sester OFS v Šiški prinesel obisk nogometaša Olimpije. Prišel je Blessing Chibuike Eleke iz Nigerije, ki osvaja srca navijačev in zabija gole.
V nadaljevanju lahko preberete nekaj vtisov s srečanja odgovornih za vzgojo pri Frančiškovem svetnem redu, med znanimi člani OFS pa se je tokrat znašla ustanoviteljica sester uršulink sv. Angela Merici.

Assisi navdušuje v vseh obdobjih leta in v vseh starostih, poglejte na enega izmed utrinkov, ki ga prinaša romanje tja.

Vojna na Bližnjem vzhodu odpira številna vprašanja glede pravičnosti in miru, nekaj odgovorov in misli pa prinaša pričevanje sirske mladenke Rand Mittri.

Več o situaciji na Bližnjem vzhodu pa lahko preberete tudi v novicah iz Svete dežele. Sicer pa se lahko s Komisariatom za sveto deželo podate na romanje v svete kraje.

Ob sklepu leta usmiljenja želim vsem bralkam in bralcem revije Brat Frančišek,1 da bi še naprej z veseljem opravljali dela usmiljenja.

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Jetnike reševati

Gospod naj ti podari mir!

bf-5-2016Zadnji vzdihi poletja so po prazniku Marijinega vnebovzetja pojenjali in počasi se pripravljamo na septembrsko jesen, ki nezadržno prihaja v deželo. Listje se bo žareče obarvalo v rumeno-rdeče odtenke, kot bi v njih odzvanjal ogenj poletja, ki mineva, in mu pomahalo v slovo v zibajočem ritmu padanja z dreves.

V tokratni številki revije Brat Frančišek1 bomo okusili bridkost zaprtosti v ječo in zaporniški pogled v svet, kot nam ga je predstavil zaporniški duhovnik Robert Friškovec.

Ali ste vedeli, da je zavetnik zapornikov sv. Lenart? Preberite si njegov življenjepis.

V Kopru je frančiškanski samostan sv. Ane, ki je bil kar nekaj desetletij uporabljan kot zapor, sedaj pa v njem spet cveti bratsko življenje.

Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda se bomo srečali s starši Male Terezije, zakoncema Martin.

Vsake tri leta se mladi z vsega sveta zberejo na svetovnem dnevu mladih, ki je letos potekal v Krakovu na Poljskem. Tam so bili tudi slovenski framaši, ki so pomagali kot prostovoljci.

Ob 800-letnici porciunkulskega odpustka je Assisi obiskal tudi papež Frančišek, svoj obisk pa bo v septembru spet ponovil v luči 30-letnice molitve za mir predstavnikov različnih svetovnih verstev.

Svetodeželski del nam predstavlja občni zbor, različne potopise in vabila na romanja.

Drage bralke in bralci, želim vam veliko prijetnega branja!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Luč razuma

logoro_arhivRadijska kateheza na temo Luč razuma:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share