O avtorju

br. Janez Papa
frančiškan in duhovnik

O blogu

O življenju, veselju in upanju, ki ga prinaša veselo oznanilo Jezusa Kristusa.

Arhiv

Hic et nunc


Paper.li

Bolnike obiskovati

Gospod naj ti podari mir!

bf-4-2016Ali poletja ne bo? Je sonce bolno? Ali nas ne bo obiskalo in ogrelo? Takšna in podobna vprašanja se nam zastavljajo ob letošnjem robu poletja, ko smo priče majsko-junijskim aprilskim dežnim ploham.

Bolezen zareže v ustaljeno dogajanje v vseh razsežnostih življenja. Naredi nas bolj dojemljive za svet okoli nas, za naše odnose, za smisel našega bivanja. Zato toliko bolj odzvanjajo v nas Jezusove besede: »Bolan sem bil in ste me/me niste obiskali.«

O obiskovanju bolnikov in skrbi zanje nam je zapisal svoj pogled in izkušnjo dolgoletni bolniški duhovnik br. Marko Novak OFM.

Eno izmed pomembnih zdravil za duhovno stanje človeka je tudi odpustek. Ob osemstoti obletnici potrditve porciunkulskega odpustka si preberite predavanje br. Mirana Špeliča OFM, v katerem tudi razloži pomen odpustka za »zdravo« življenje kristjana.

V nadaljevanju preberite poročila o novih vodstvih krajevnih bratstev OFS v Piranu in v Celju. Za zdrav duh v telesu pa skrbimo tudi z rednimi duhovnimi vajami, o čemer lahko preberete v članku o duhovnih vajah na Sveti Gori.

Zavest Božjega delovanja v življenju je tista, ki nam pomaga prebroditi tudi največje stiske in težave. Spoznajte življenjsko pot s. Marije Kolenko OFS iz Vidma pri Ptuju.

Za nami je tudi letošnji skupni Festival FO in FRAMA in narodno srečanje OFS, ki je potekalo v frančiškanskem samostanu v Kopru.

Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda tokrat srečamo Ivano Beretta Molla, ki je prva zdravnica, ki je postala svetnica, in obenem prva žena, katere kanonizacije so se udeležili njen še živeči mož in trije otroci.

Svetodeželski del nam prinaša nekaj novic, poročil, potopisov in vabil na nova romanja.

Poletje trka na vrata in nas bo obiskalo, potrkajte na vrata bolnikov tudi vi, jih obiščite in jih razveselite, morda jim preberete tudi kakšen košček iz revije Brat Frančišek1, ki jo sedaj držite v rokah.

Vse dobro!

Br. Janez Papa

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Nage oblačiti

Gospod naj ti podari mir!

bf-3-2016Šmarnični mesec nas vsako leto znova obrača k Mariji, ki je bila obvarovana nagote izvirnega greha. Tudi nas zagrinja s svojim plaščem, ona – Pribežališče grešnikov in Mati usmiljenja – da jo lahko prosimo milosti.
Med deli usmiljenja najdemo tudi »nage oblačiti« in »grešnike svariti«. Kaj nas v resnici bolj razgali: grešno dejanje ali kesanje in priznanje greha? Po grehu skušamo svojo nagoto zakriti, po kesanju in odpuščanju pri spovedi pa smo zopet ogrnjeni z belim krstnim oblačilom.

Preberite razmišljanje s. Vide Tomažič ŠSFKK o nagoti, ki je tema pričujoče številke revije Brat Frančišek.1

V minulih mesecih je bilo izvoljenih nekaj novih vodstev krajevnih bratstev OFS, srečali pa so se tudi sveti pokrajinskih bratstev Ljubljane in Maribora.

Med znanimi člani OFS tokrat najdemo »neznanega« mučenca Franza Jägerstätterja, ki je bil dolgo časa zamolčan, naposled pa vendarle odet v bela oblačila mučencev.

Pogovarjali smo se s. Frančiško Koren OFS iz KB LJ – Šiška, ki je v svojem življenju nanizala veliko izzivov in preizkušenj, vedno znova pa razveseljuje s svojo ponižnostjo, pozornostjo in skromnostjo.

Mladi frančiškan br. Melhior Grošelj OFM je diplomiral na teološki fakulteti in napisal diplomsko nalogo z naslovom: Stigme – znamenja Kristusove ljubezni? Pokukajte v kratek pogovor z njim.

Svetodeželska rubrika nam odkriva doživljaje romarjev in kaže veliko darežljivost za potrebe kristjanov v Sveti deželi.

Drage bralke in bralci, želim vam prijetno branje in veliko moči za dela usmiljenja!

Vse dobro!

br. Janez Papa, urednik revije BF

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Begunci in migranti

Gospod naj ti podari mir!

Letošnja zima je očitno ostala brez zob, saj ni in ni bilo pravega mraza, snega po nižinah pa je bilo res samo za vzorec. Narava že nestrpno pričakuje spomladanskih otoplitev, da bodo lahko rastline vzbrstele in pognale, da se bo živalski rod pomladil, da se bo led človeških src stalil. V letu usmiljenja je slednje še kako pomembno in potrebno.

Neskončne množice beguncev in migrantov, ki že od poletja prehajajo skozi našo deželo, ki jih tudi zima ni ustavila, še naprej, kljub zaostritvam prehodov čez mejo, čakajo na vstop v »obljubljeno deželo«. Z begunsko-migrantsko problematiko se bomo konkretneje srečali v tej številki revije Brat Frančišek.1

Začeli bomo z razmišljanjem vodje Jezuitske službe za begunce p. Robina Schwigerja SJ, ki je podal nekaj izkušenj iz svojega srečevanja z begunci. O beguncih na Goriškem iz časa prve svetovne vojne pa imamo zapis pričevanja Valentinine matere.

V krogu Frančiškovih bratov in sester se je zgodilo kar nekaj praznovanj in skupnih druženj, o čemer lahko preberemo v rubriki Iz naših družin. V rubriki OFS začenjamo z nizom katehez papeža Frančiška, ki jih seveda lahko uporabite tudi v svojih domačih družinah. Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda bomo tokrat spoznali Miguela de Cervantesa, ki je skozi izkušnjo ujetništva in begunstva spisal znanega Don Kihota.

Z mladimi se bomo v letu usmiljenja učili biti dobri in delati dobro. Lahko se pridružite tudi mladi po srcu.

Vsekakor je izkušnja dela z ubogimi velika in bogata, kar lahko razberemo tudi iz pogovora s sestro Donatello v rubriki Pravičnost in mir.

Svetodeželska rubrika nam kot vedno prinaša obilo zanimivega branja potopisov in utrinkov iz »obljubljene dežele«.

Drage bralke in bralci naše in vaše revije Brat Frančišek, na tem svetu smo vsi tujci in popotniki, zato bodimo usmiljeni drug do drugega, da bomo tudi sami nekoč deležni usmiljenja.

Vse dobro!

Br. Janez Papa

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Rad sem frančiškan!

Ob sklepu leta posvečenega življenja, ki smo ga obhajali od 1. adventne nedelje v letu 2014 do današnjega praznika Gospodovega darovanja v templju, smo bratje frančiškani pripravili še en kratek film o našem življenju
Vabim k ogledu:

Oglejte si še druge na našem Youtube kanalu.

Share

Lakota in žeja

Gospod naj ti podari mir!

Vstopili smo v novo leto, že drugič v zadnjem mesecu dni. 8. decembra smo namreč začeli jubilejno leto usmiljenja, ki bo poskrbelo tudi za tematsko zasnovo letošnjih številk revije Brat Frančišek.1 Ob prepletanju duhovnih in telesnih del usmiljenja bomo iskali smernice za naše življenje.

V prvi številki se bomo soočali z lakoto in žejo. Najbolj poznani deli usmiljenja sta »lačne nasičevati« in »žejne napajati«. Podobe lačnih in žejnih so vedno pogostejše tudi v naših krajih in v mestih se pogosto srečujemo z ljudmi, ki čutijo to osnovno potrebo.

Svoje razmišljanje o lakoti in žeji nam je predstavila Fani Pečar OFS, ki ima dolgoletne skavtske izkušnje in veliko dela z otroki in mladimi, na minulem narodnem kapitlju OFS pa je bila ponovno izbrana za tajnico narodnega sveta OFS v Sloveniji.

V drugem delu predavanja Marie Consuele Ninez (Chelito), ki ga je imela za drugi evropski kongres OFS in Frama, ki je bil avgusta 2015 v Mostarju, boste lahko prebrali, kako smo lahko lačni in žejni sredstev družbenega obveščanja.

V rubriki Naša evangelizacija se bomo srečali s sklepi zadnjega evropskega kongresa OFS in Frame, izpod peresa s. Tine Dajčer ŠSFKK pa je nastal kratek prispevek o pričevanju Frančiškovih kot skupnost.

V naših družinah se marsikaj dogaja: mednarodna srečanja, duhovna srečanja, druženje, molitev, pesem, … tudi volitve. Preberite o dogajanju na narodnem kapitlju OFS.

V pogovoru sta se predstavila zakonca Kozel z Vidma pri Ptuju, ki že šest let živita po zgledu sv. Frančiška v Frančiškovem svetnem redu.

Med znanimi člani OFS tokrat najdemo svetega arškega župnika Janeza Marijo Vianneya, ki je s svojo prizadevnostjo, molitvijo, spokornostjo in delitvijo zakramenta usmiljenja zgled tudi v današnjih dneh.

Konec oktobra je bilo na treh krajih v Sloveniji srečanje Podaj MI Roko, ki je bilo tokrat obarvano s skrbjo za begunce in migrante.

Člani narodnega sveta FO in FRAME so se podali na vsakoletno strokovno ekskurzijo. Tokrat so šli v Makedonijo, kjer so se ustavili tudi v rojstnem kraju bl. matere Terezije.

Ob letu usmiljenja se marsikdo sprašuje, kaj lahko konkretno naredi. Predstavljamo vam nekaj predlogov, ki smo jih našli na svetovnem spletu. Vsak naj poišče sebi lastne načine za obhajanje tega svetega leta.

Novice iz Svete dežele nam prinašajo pogled na dogajanje v Jezusovi domovini, kjer razmere niso najlepše, vendar z zaupanjem zrejo v prihodnost.

Drage bralke in bralci! Naj leto usmiljenja v nas vseh vzbudi čut do drugih, da bi znali biti resnične Božje podobe in bi prepoznali Božje obličje v vseh trpečih in onemoglih!

Vse dobro!

Br. Janez Papa

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Zakaj bom o noveli ZZZDR-D na referendumu glasoval #PROTI

familyV dneh pred referendumom o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D), je bilo izrečenih in zapisanih veliko besed. Na strani nasprotnikov novele ZZZDR je bilo tudi veliko argumentov (glej spodaj). Zagovorniki novele ZZZDR pa se ponavljajo, da gre za izenačenje pravic vseh.

Človekove pravice
In tukaj bom začel s svojo obrazložitvijo. Ko govorimo o človekovih pravicah, moramo biti pozorni na dejstvo, da je svoboda posameznika omejena s svobodo drugega oz. celotne skupnosti (prim. Splošna deklaracija o človekovih pravicah, čl. 29).
Pravica moških in žensk skleniti zakonsko zvezo in ustanoviti družino, izhaja ne samo iz zgodovine človeštva, ampak tudi iz same Deklaracije o človekovih pravicah (prim. čl. 16).
Novela ZZZDR pa ukinja spol skleniteljev zakonske zveze. Kdo komu jemlje in krati pravice?

V kolikor bi želeli dve osebi istega spola skleniti zakonsko zvezo, je treba pripraviti primeren zakonik, ki bo uredil status takih istospolnih skupnosti. In to je treba urediti čim prej. Sem pa proti izbrisu spola iz družinskega zakonika, saj je to poseganje v osnovne človekove pravice moških in žensk (prim. čl. 16).

Splošna deklaracija človekovih pravic

16. člen
1. Polnoletni moški in ženske imajo brez kakršnihkoli omejitev glede na raso, državljanstvo ali vero, pravico skleniti zakonsko zvezo in ustanoviti družino. Upravičeni so do enakih pravic v zvezi z zakonsko zvezo, tako med zakonsko zvezo, kot tudi, ko ta preneha.
2. Zakonska zveza se sme skleniti samo s svobodno in polno privolitvijo obeh bodočih zakoncev.
3. Družina je naravna in temeljna celica družbe in ima pravico do družbenega in državnega varstva.

29. člen
1. Vsakdo ima dolžnosti do skupnosti, v kateri je edino mogoč svoboden in popoln razvoj njegove osebnosti.
2. Pri izvajanju svojih pravic in svoboščin je vsakdo podvržen samo takšnim omejitvam, ki so določene z zakonom, katerih izključni namen je zavarovati obvezno priznanje in spoštovanje pravic in svoboščin drugih ter izpolnjevanje pravičnih zahtev morale, javnega reda in splošne blaginje v demokratični družbi.
3. Te pravice in svoboščine se v nobenem primeru ne smejo izvajati v nasprotju s cilji in načeli Združenih narodov.

Preberi vse Zakaj bom o noveli ZZZDR-D na referendumu glasoval #PROTI

Share