O avtorju

br. Janez Papa
frančiškan in duhovnik

O blogu

O življenju, veselju in upanju, ki ga prinaša veselo oznanilo Jezusa Kristusa.

Arhiv

Hic et nunc


Paper.li

Mrtve pokopavati in zanje moliti

Gospod naj ti podari mir!

Gospod, daj jim večni pokoj!
In večna luč naj jim sveti!
Naj počivajo v miru!

bf-6-2016Zgornje besede v teh dneh odzvanjajo po pokopališčih in cerkvah, pa tudi po vseh skritih kotičkih, kjer so svoje zemeljsko življenje končali številni, ki še do danes niso bili dostojno pokopani.

Moliti in prositi za žive in mrtve ter le-te pokopavati, nam velevajo ne samo dela usmiljenja, ampak že naša človeška etična zavest.

V razmišljanju o sestrici smrti nam je svoj pogled na smrt in umiranje predstavila s. Emanuela Žerdin FBS. Pri svojem delu se redno srečuje z umirajočimi, ki jim skuša prinašati vedrino in občutek sprejetosti, saj so na smrtni postelji mnogi osamljeni in zapuščeni.

Vse kaže, da je mrtvo tudi odzivanje mladih na Gospodov klic, saj so duhovni poklici v upadu, zato je na mestu beseda provincialnega ministra frančiškanov p. Marjana Čudna, ki prosi Gospoda, da bi obudil novih duhovnih poklicev.

Nekaj svežine je v redno srečanje bratov in sester OFS v Šiški prinesel obisk nogometaša Olimpije. Prišel je Blessing Chibuike Eleke iz Nigerije, ki osvaja srca navijačev in zabija gole.
V nadaljevanju lahko preberete nekaj vtisov s srečanja odgovornih za vzgojo pri Frančiškovem svetnem redu, med znanimi člani OFS pa se je tokrat znašla ustanoviteljica sester uršulink sv. Angela Merici.

Assisi navdušuje v vseh obdobjih leta in v vseh starostih, poglejte na enega izmed utrinkov, ki ga prinaša romanje tja.

Vojna na Bližnjem vzhodu odpira številna vprašanja glede pravičnosti in miru, nekaj odgovorov in misli pa prinaša pričevanje sirske mladenke Rand Mittri.

Več o situaciji na Bližnjem vzhodu pa lahko preberete tudi v novicah iz Svete dežele. Sicer pa se lahko s Komisariatom za sveto deželo podate na romanje v svete kraje.

Ob sklepu leta usmiljenja želim vsem bralkam in bralcem revije Brat Frančišek,1 da bi še naprej z veseljem opravljali dela usmiljenja.

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Jetnike reševati

Gospod naj ti podari mir!

bf-5-2016Zadnji vzdihi poletja so po prazniku Marijinega vnebovzetja pojenjali in počasi se pripravljamo na septembrsko jesen, ki nezadržno prihaja v deželo. Listje se bo žareče obarvalo v rumeno-rdeče odtenke, kot bi v njih odzvanjal ogenj poletja, ki mineva, in mu pomahalo v slovo v zibajočem ritmu padanja z dreves.

V tokratni številki revije Brat Frančišek1 bomo okusili bridkost zaprtosti v ječo in zaporniški pogled v svet, kot nam ga je predstavil zaporniški duhovnik Robert Friškovec.

Ali ste vedeli, da je zavetnik zapornikov sv. Lenart? Preberite si njegov življenjepis.

V Kopru je frančiškanski samostan sv. Ane, ki je bil kar nekaj desetletij uporabljan kot zapor, sedaj pa v njem spet cveti bratsko življenje.

Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda se bomo srečali s starši Male Terezije, zakoncema Martin.

Vsake tri leta se mladi z vsega sveta zberejo na svetovnem dnevu mladih, ki je letos potekal v Krakovu na Poljskem. Tam so bili tudi slovenski framaši, ki so pomagali kot prostovoljci.

Ob 800-letnici porciunkulskega odpustka je Assisi obiskal tudi papež Frančišek, svoj obisk pa bo v septembru spet ponovil v luči 30-letnice molitve za mir predstavnikov različnih svetovnih verstev.

Svetodeželski del nam predstavlja občni zbor, različne potopise in vabila na romanja.

Drage bralke in bralci, želim vam veliko prijetnega branja!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Luč razuma

logoro_arhivRadijska kateheza na temo Luč razuma:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share

Bolnike obiskovati

Gospod naj ti podari mir!

bf-4-2016Ali poletja ne bo? Je sonce bolno? Ali nas ne bo obiskalo in ogrelo? Takšna in podobna vprašanja se nam zastavljajo ob letošnjem robu poletja, ko smo priče majsko-junijskim aprilskim dežnim ploham.

Bolezen zareže v ustaljeno dogajanje v vseh razsežnostih življenja. Naredi nas bolj dojemljive za svet okoli nas, za naše odnose, za smisel našega bivanja. Zato toliko bolj odzvanjajo v nas Jezusove besede: »Bolan sem bil in ste me/me niste obiskali.«

O obiskovanju bolnikov in skrbi zanje nam je zapisal svoj pogled in izkušnjo dolgoletni bolniški duhovnik br. Marko Novak OFM.

Eno izmed pomembnih zdravil za duhovno stanje človeka je tudi odpustek. Ob osemstoti obletnici potrditve porciunkulskega odpustka si preberite predavanje br. Mirana Špeliča OFM, v katerem tudi razloži pomen odpustka za »zdravo« življenje kristjana.

V nadaljevanju preberite poročila o novih vodstvih krajevnih bratstev OFS v Piranu in v Celju. Za zdrav duh v telesu pa skrbimo tudi z rednimi duhovnimi vajami, o čemer lahko preberete v članku o duhovnih vajah na Sveti Gori.

Zavest Božjega delovanja v življenju je tista, ki nam pomaga prebroditi tudi največje stiske in težave. Spoznajte življenjsko pot s. Marije Kolenko OFS iz Vidma pri Ptuju.

Za nami je tudi letošnji skupni Festival FO in FRAMA in narodno srečanje OFS, ki je potekalo v frančiškanskem samostanu v Kopru.

Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda tokrat srečamo Ivano Beretta Molla, ki je prva zdravnica, ki je postala svetnica, in obenem prva žena, katere kanonizacije so se udeležili njen še živeči mož in trije otroci.

Svetodeželski del nam prinaša nekaj novic, poročil, potopisov in vabil na nova romanja.

Poletje trka na vrata in nas bo obiskalo, potrkajte na vrata bolnikov tudi vi, jih obiščite in jih razveselite, morda jim preberete tudi kakšen košček iz revije Brat Frančišek1, ki jo sedaj držite v rokah.

Vse dobro!

Br. Janez Papa

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Nage oblačiti

Gospod naj ti podari mir!

bf-3-2016Šmarnični mesec nas vsako leto znova obrača k Mariji, ki je bila obvarovana nagote izvirnega greha. Tudi nas zagrinja s svojim plaščem, ona – Pribežališče grešnikov in Mati usmiljenja – da jo lahko prosimo milosti.
Med deli usmiljenja najdemo tudi »nage oblačiti« in »grešnike svariti«. Kaj nas v resnici bolj razgali: grešno dejanje ali kesanje in priznanje greha? Po grehu skušamo svojo nagoto zakriti, po kesanju in odpuščanju pri spovedi pa smo zopet ogrnjeni z belim krstnim oblačilom.

Preberite razmišljanje s. Vide Tomažič ŠSFKK o nagoti, ki je tema pričujoče številke revije Brat Frančišek.1

V minulih mesecih je bilo izvoljenih nekaj novih vodstev krajevnih bratstev OFS, srečali pa so se tudi sveti pokrajinskih bratstev Ljubljane in Maribora.

Med znanimi člani OFS tokrat najdemo »neznanega« mučenca Franza Jägerstätterja, ki je bil dolgo časa zamolčan, naposled pa vendarle odet v bela oblačila mučencev.

Pogovarjali smo se s. Frančiško Koren OFS iz KB LJ – Šiška, ki je v svojem življenju nanizala veliko izzivov in preizkušenj, vedno znova pa razveseljuje s svojo ponižnostjo, pozornostjo in skromnostjo.

Mladi frančiškan br. Melhior Grošelj OFM je diplomiral na teološki fakulteti in napisal diplomsko nalogo z naslovom: Stigme – znamenja Kristusove ljubezni? Pokukajte v kratek pogovor z njim.

Svetodeželska rubrika nam odkriva doživljaje romarjev in kaže veliko darežljivost za potrebe kristjanov v Sveti deželi.

Drage bralke in bralci, želim vam prijetno branje in veliko moči za dela usmiljenja!

Vse dobro!

br. Janez Papa, urednik revije BF

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Poklicani k popolnosti

logoro_arhivRadijska kateheza na temo Poklicani k popolnosti:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Share