Arhivi Kategorije: sv. Frančišek

Sveti pastirji

Gospod naj ti podari mir!

Trdno smo že zakorakali v velikonočni čas in vstopili v Marijin mesec maj. V imenu meseca ni več črke »R«, zato lahko že sedimo na tleh in bosi tekamo po cvetočih travnikih, nabiramo pisano cvetje in poslušamo ptičje petje. Kot pastirji na paši.

O pastirjih bo tekla tudi beseda v tokratni številki revije Brat Frančišek,1 namreč o svetnikih, ki so opravljali pastirsko – voditeljsko službo.

Svoj pogled na pastirsko službo nam bo v rubriki Frančiškova duhovnost predstavil p. Stane Zore OFM, ljubljanski nadškof metropolit.

Rubrika Naša evangelizacija nam prinaša katehezo OFS o mislecu in škofu Antonu Mahniču ter predstavitev Habsburškega para Karla in Cite izpod peresa zgodovinarja dr. Martina Beleta.

V nadaljevanju je predstavljen znan član OFS, tokrat vojak, romar in puščavnik John Randal Bradburne. Ne prezrite tudi zapisov o duhovnih vajah OFS, ki so potekale v Piranu in Nazarjah, kjer smo razmišljali o daru dialoga.

V rubriki Iz naših družin smo se pogovarjali z Edo Palčič OFS, najdete pa tudi utrinek z volilnega kapitlja KB Šiška. Močan vtis pa pusti tudi življenjska pot pokojne s. Mare Vampelj FMM, ki je dočakala skoraj 107 let.

Svoj boj za Kristusov evangelij nam v rubriki Pravičnost in mir predstavlja misijonarka v Braziliji s. Ana Slivka FMM, ki deluje med različnimi oblikami revščine in uboštva.

Svetodeželska rubrika pa nam predstavi prve frančiškane v Sveti deželi in nas vabi na različna romanja.

Ne pozabimo na Pozabljene spretnosti, kjer se bomo srečali s Kapljicami sestre Cite.

Vsem bralkam in bralcem želim mnogo priložnosti za »tekanje po cvetočih travnikih«!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Svetniško devištvo

Gospod naj ti podari mir!

Pomladne dnevne temperature minulih tednov so pri marsikom vzbudile hrepenenje po snegu in mrazu, ki ga letos v naših krajih nismo dosti okušali. Pa vendar prihaja pomlad, ki predstavlja pomembno vlogo pri brstenju in rasti v naravi. Da le ne bo pozebe.

Tokratna številka revije Brat Frančišek1 nam bo približala svetniško devištvo, način življenja, ki sicer »ustavi pomlad« v človeškem telesu, pa vendar omogoča materinstvo in rast. O devištvu sta pisali s. Ivanka Tadina ŠSSFKK in s. Metka Kos FMM.

Kateheza OFS nam predstavlja Mariborčanko Cvetano Priol, Malo cvetko slovenske svetosti. Srečali pa se bomo tudi z bl. Chiaro Luce Badano, najstniško svetnico.

V mesecu marcu bomo šli iz Pirana v Nazarje, saj bodo duhovne vaje OFS v Piranu in v Nazarjah. Poglobili se bomo v DIALOG med Frančiškom in sultanom.

Tokrat smo se pogovarjali z Marjetko Birk OFS, ki jo vsi poznamo, pa vendar lahko najdemo kaj, česar še ne vemo o njej.

V začetku meseca marca bo imela duhovne vaje tudi FRAMA (Frančiškova mladina). Zbrali se bodo pri Sv. Trojici v Halozah in si oblekli ponižnost.

Ne spreglejte zanimivega zgodovinskega pregleda o Frančiškovem srečanju s sultanom, ki ga je prevedla Valentina Ščuka OFS.

Želim vam umirjen vstop v postni čas in dobro pripravo na Velikonočno veselje!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Pričevalci vere

Gospod naj ti podari mir!

Stopili smo v novo leto, v katerem bomo v naši reviji nadaljevali s spoznavanjem svetništva. Letos se bomo srečevali z različnimi tipi svetnikov, vsakokrat pa se bomo seznanili tudi s kakšnim svetniškim kandidatom in z nedavno razglašenimi svetniki.

Tokratna številka revije Brat Frančišek1 nam predstavlja pričevalce oz. izpovedovalce, včasih imenovane spoznavalce, tip svetništva, ki je podoben mučeništvu, vendar preizkušnja vere pri njih ni povzročila smrti. Eden največjih predstavnikov je sv. Maksim Izpovedovalec, ki nam ga je v zapisu predstavil frančiškanski bogoslovec br. Jan Dominik Bogataj OFM.

V rubriki Naša evangelizacija bomo spoznali božja služabnika: v katehezi OFS je predstavljen duhovnik Alojzij Kozar, v nadaljevanju pa še žena in mati Chiara Corbella Petrillo.

Za nami je narodni volilni kapitelj OFS, ki je prinesel novo vodstvo, v rubriki OFS pa si preberite vtise in utrinke s kapitlja.

Od vzhoda do zahoda bi lahko opisali tokratno rubriko Iz naših družin, saj lahko preberete o dogajanju v Prekmurju in na Primorskem.

Za boljšo povezanost Frančiškove družine, smo uvedli novo rubriko Iz Frančiškovih logov (revij), ki nam bo vselej predstavila zanimivosti iz sorodnih revij: tokrat iz Frančiškovega prijatelja in San Francesca.

V narodnem svetu OFS je nova odgovorna za Frančiškove otroke in Frančiškovo mladino (FO in FRAMA) Mojca Špende OFS, s katero smo se pogovarjali v rubriki Mladi Frančišku.

Svetodeželska rubrika prinaša utrinke s četrtega mednarodnega kongresa komisarjev za Sveto deželo in vabi na romanje na Ciper.

V Razvedrilu pa se med pozabljenimi spretnostmi lahko naučite izdelovati cvetje iz krep papirja.
Želim vam prijetno branje in veliko božjega blagoslova v novem letu!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share