Arhivi Kategorije: sv. Frančišek

VZGOJITELJI

Gospod naj ti podari mir!

Čas dopustov in počitnic je minil, morje in hribe pa bomo zopet zamenjali za različne vzgojno-izobraževalne ustanove in druge delovne obveznosti. Mesec september prinaša začetek šolskega in katehetskega leta, v oktobru pa s predavanji začnejo tudi na akademski ravni. Žal se vedno bolj izgublja vzgojni vidik izobraževalnih struktur. Vendarle pa vzgojni procesi niso samo del izobraževanja, ampak je to tudi naša vsakodnevna skrb. Tudi pri svetnikih poznamo t.i. vzgojitelje, ki so s svojo držo, spisi in učenjem v rast in spodbudo ne samo svojim sodobnikom, ampak tudi v današnjem času.

V tokratni številki revije Brat Frančišek1 bomo spoznavali svetnike – vzgojitelje.

V rubriki Frančiškova duhovnost je zapis o svetniški vzgoji pripravil minoritski provincialni minister p. Igor Salmič, ki je dolga leta deloval v eni od minoritskih mednarodnih vzgojnih hiš.

Tokratna kateheza OFS nam predstavlja svetniškega kandidata Janeza Frančiška Gnidovca, ki je s svojim življenjem in osebnim zgledom vzgajal vse okoli sebe.

V nadaljevanju bomo srečali Cvetko izpod Čavna in se seznanili z materjo sv. Marije Goretti.

Rubrika Iz naših družin nam približa dogajanje in različna praznovanja po širni slovenski deželi. Preberite o biserni maši dolgoletnega duhovnega asistenta p. Filipa Rupnika OFM, ki je ob jubileju prejel posebno plaketo.

Pokukali smo tudi v tujino in izbrskali nekaj dogodkov, ki jih predstavlja rubrika Iz Frančiškovih logov.

Kako pomembna je dobra vzgoja priča življenje zakoncev Martin, staršev sv. Male Terezije.

Praznovanje 800-letnice prisotnosti manjših bratov v Sveti deželi se počasi poslavlja, še vedno pa se lahko podate na romanje in tako naredite nekaj zase.

V Razvedrilu pa še nekaj pozabljenih spretnosti v izogib jesenskim zdravstvenim tegobam in nagradna osmerosmerka.

Vsem želim lepo praznovanje sv. Frančiška!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Cerkveni učitelji

Gospod naj ti podari mir!

Kazalo je že, da letos poletja ne bo, pa je mesec junij pokazal svojo sončno plat. Obilne padavine je zamenjalo obilje sonca, no ja, popoldne se pojavi še kakšna nevihta, tudi s točo. Razlog več, da svoje delo in življenje posvečujemo Gospodu in se priporočamo nebeškim zavetnikom. V juliju in avgustu goduje nekaj »naših« svetnikov, naj med njimi omenim sv. Bonaventura, saj bo tokratna številka revije Brat Frančišek1 govorila o svetnikih – cerkvenih učiteljih.

V rubriki Frančiškova duhovnost preberite razmišljanje kapucina p. Metoda Benedika o cerkvenih učiteljih in predavanje br. Štefana Kožuha o Poklicanosti, ki ga je imel na aprilskem študijskem dnevu v Ljubljani.

Kateheza OFS nam tokrat predstavlja božjega služabnika dr. Antona Strleta, ki bi ga glede na njegovo znanstveno teološko delo lahko uvrstili na seznam cerkvenih učiteljev. Ne spreglejte tudi znanega člana OFS: tokrat je predstavljen Giovanni Pierluigi da Palestrina.

Rubrika Iz naših družin nam prinaša utrinke iz volilnih kapitljev KB OFS in praznovanja slovesnih obljub.
Za mlajše bralce, pa tudi za vse ostale, bo gotovo zanimivo branje v rubriki Frančišek za mlade, kjer je predstavljen blaženi najstnik Carlo Acutis.

Trideset let že deluje Franciscans International, ki si prizadeva na področju pravičnosti in miru in prinaša Frančiškovo misel v Organizacijo združenih narodov.

In če želite strniti svoje misli v pisano besedo, lahko izdelate svojo lastno knjigo. Kako? Poglejte v Pozabljene spretnosti.

Želim vam sproščene počitniške dni!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Sveti pastirji

Gospod naj ti podari mir!

Trdno smo že zakorakali v velikonočni čas in vstopili v Marijin mesec maj. V imenu meseca ni več črke »R«, zato lahko že sedimo na tleh in bosi tekamo po cvetočih travnikih, nabiramo pisano cvetje in poslušamo ptičje petje. Kot pastirji na paši.

O pastirjih bo tekla tudi beseda v tokratni številki revije Brat Frančišek,1 namreč o svetnikih, ki so opravljali pastirsko – voditeljsko službo.

Svoj pogled na pastirsko službo nam bo v rubriki Frančiškova duhovnost predstavil p. Stane Zore OFM, ljubljanski nadškof metropolit.

Rubrika Naša evangelizacija nam prinaša katehezo OFS o mislecu in škofu Antonu Mahniču ter predstavitev Habsburškega para Karla in Cite izpod peresa zgodovinarja dr. Martina Beleta.

V nadaljevanju je predstavljen znan član OFS, tokrat vojak, romar in puščavnik John Randal Bradburne. Ne prezrite tudi zapisov o duhovnih vajah OFS, ki so potekale v Piranu in Nazarjah, kjer smo razmišljali o daru dialoga.

V rubriki Iz naših družin smo se pogovarjali z Edo Palčič OFS, najdete pa tudi utrinek z volilnega kapitlja KB Šiška. Močan vtis pa pusti tudi življenjska pot pokojne s. Mare Vampelj FMM, ki je dočakala skoraj 107 let.

Svoj boj za Kristusov evangelij nam v rubriki Pravičnost in mir predstavlja misijonarka v Braziliji s. Ana Slivka FMM, ki deluje med različnimi oblikami revščine in uboštva.

Svetodeželska rubrika pa nam predstavi prve frančiškane v Sveti deželi in nas vabi na različna romanja.

Ne pozabimo na Pozabljene spretnosti, kjer se bomo srečali s Kapljicami sestre Cite.

Vsem bralkam in bralcem želim mnogo priložnosti za »tekanje po cvetočih travnikih«!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

Svetniško devištvo

Gospod naj ti podari mir!

Pomladne dnevne temperature minulih tednov so pri marsikom vzbudile hrepenenje po snegu in mrazu, ki ga letos v naših krajih nismo dosti okušali. Pa vendar prihaja pomlad, ki predstavlja pomembno vlogo pri brstenju in rasti v naravi. Da le ne bo pozebe.

Tokratna številka revije Brat Frančišek1 nam bo približala svetniško devištvo, način življenja, ki sicer »ustavi pomlad« v človeškem telesu, pa vendar omogoča materinstvo in rast. O devištvu sta pisali s. Ivanka Tadina ŠSSFKK in s. Metka Kos FMM.

Kateheza OFS nam predstavlja Mariborčanko Cvetano Priol, Malo cvetko slovenske svetosti. Srečali pa se bomo tudi z bl. Chiaro Luce Badano, najstniško svetnico.

V mesecu marcu bomo šli iz Pirana v Nazarje, saj bodo duhovne vaje OFS v Piranu in v Nazarjah. Poglobili se bomo v DIALOG med Frančiškom in sultanom.

Tokrat smo se pogovarjali z Marjetko Birk OFS, ki jo vsi poznamo, pa vendar lahko najdemo kaj, česar še ne vemo o njej.

V začetku meseca marca bo imela duhovne vaje tudi FRAMA (Frančiškova mladina). Zbrali se bodo pri Sv. Trojici v Halozah in si oblekli ponižnost.

Ne spreglejte zanimivega zgodovinskega pregleda o Frančiškovem srečanju s sultanom, ki ga je prevedla Valentina Ščuka OFS.

Želim vam umirjen vstop v postni čas in dobro pripravo na Velikonočno veselje!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share