Združeni narodi

https://franciskani.rkc.si/slike/hslide/zbf/cd006.jpg

To poletje sem imel čudovito priložnost, da sem lahko pobliže spoznal življenje v ZDA. Tamkajšnji slovenski frančiškani o me povabili medse in tako sem dva tedna prebil najprej v Lemontu pri Chicagu, potem pa še en teden v New Yorku na Manhattnu.

V tem času sem si ogledal tako niagarske slapove, kot tudi Baragovo deželo1 v Michiganu pri velikih jezerih.

ZNDa je svet res majhen, dokazuje tudi dejstvo, da sem sredi New Yorka srečal sošolca iz gimnazije, ki dela na slovenski misiji pri Združenih narodih. z njegovo pomočjo sem si lahko pobliže pogledal tudi prostore ZN.

Že v pritličnih prostorih naju je pozdravila vaška situla2 – slovensko darilo ZN – po stavbi pa so sicer razstavljena tudi darila drugih držav.

No, ko sem že ravno bil v veliki dvorani ZN, sem stopil še za govorniški oder …

Še kakšno drobtinico o popotovanju po Združenih državah, pa natrosim v prihodnjih dneh.

__________________________
  1. Friderik Irenej Baraga se je rodil 28. junija 1797 v Mali vasi pri Dobrniču na Dolenjskem, umrl pa je 19. januarja 1868 v Marquettu v Michiganu v ZDA. Bil je slovenski misijonar, škof, popotnik in slovničar. []
  2. Gre za najstarejši staroslovenski (venetski) simbol iz obdobja na prehodu iz 6. v 5. stoletje pred našim štetjem. Najdena je bila v neposredni bližini današnjega Geometričnega središča Slovenije – GEOSS. Na tem območju Slovenije je izjemno pomembno arheološko najdišče t.i. Hallstattske kulture železne dobe. Več o tem: https://www.hervardi.com/vaska_situla.php []
Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.