Veroizpoved

https://home.arcor.de/christoph-wachter/kreuz.jpg

Že kar nekaj časa nazaj sem omenil, da bom na blog dodal tudi molitev veroizpovedi. No, vmes sem čisto pozabil na to. Sedaj pa izpolnjujem svoj dolg.

Poznamo dve veroizpovedi, daljšo in krajšo.

Nicejsko-carigrajsko veroizpoved molimo ob nedeljah in praznikih pri sveti maši.

Apostolsko veroizpoved molimo pred molitvijo rožnega venca.

Nicejsko-carigrajska veroizpoved:

Verujem v enega Boga, Očeta vsemogočnega, stvarnika nebes in zemlje, vseh vidnih in nevidnih stvari.

In v enega Gospoda Jezusa Kristusa, edinorojenega Sina božjega; ki je iz Očeta rojen pred vsemi veki in je Bog od Boga, luč od luči, pravi Bog od pravega Boga; rojen, ne ustvarjen, enega bistva z Očetom in je po njem vse ustvarjeno; ki je zaradi nas ljudi in zaradi našega zveličanja prišel iz nebes. In se je utelesil po Svetem Duhu iz Marije Device in postal človek. Bil je tudi križan za nas, pod Poncijem Pilatom je trpel in bil v grob položen. In tretji dan je od mrtvih vstal, po pričevanju Pisma. In je šel v nebesa, sedi na desnici Očetovi. In bo spet prišel v slavi, sodit žive in mrtve; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.

In v Svetega Duha, Gospoda, ki oživlja; ki izhaja iz Očeta in Sina; ki ga z Očetom in Sinom molimo in slavimo; ki je govoril po prerokih.

In v eno, sveto, katoliško in apostolsko Cerkev. Priznavam en krst v odpuščanje grehov. In pričakujem vstajenja mrtvih in življenja v prihodnjem veku. Amen.

Apostolska veroizpoved:

Verujem v Boga, Očeta vsemogočnega, Stvarnika nebes in zemlje, in v Jezusa Kristusa, Sina njegovega edinega, ki je bil spočet od Svetega Duha, rojen iz Marije Device, trpel pod Poncijem Pilatom, križan bil, umrl, bil v grob položen, šel v predpekel, tretji dan je od mrtvih vstal, šel v nebesa, sedi na desnici Boga, Očeta vsemogočnega; od ondod bo prišel sodit žive in mrtve. Verujem v Svetega Duha, v sveto katoliško Cerkev, odpuščanje grehov, vstajenje mesa in večno življenje. Amen.

Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.