Preživeti ali zaživeti?

Ob letošnjem socialnem tednu, ki nosi naslov “Preživeti ali zaživeti?” – moje misli tečejo  nekako takole:

Pojem “PREŽIVETJA” se mi zdi močno zaznamovan s pasivnostjo, oz. z načinom življenja, ki govori o nekakšnem brezciljnem zaupanju v usodo. Nasprotno pa pri “ZAŽIVETJU” čutim močan naboj osebne zavzetosti, da bi neka ideja dosegla svoj namen in uresničila svoje poslanstvo.

med dvema ognjema
Med dvema ognjema

Spomnim se znane otroške igre “Med dvema ognjema”. Cilj igre je z žogo zadeti vse nasprotne tekmovalce in jih tako izločiti. K igri lahko pristopimo na več načinov. Lahko izberemo sistem PREŽIVETJA in se pač izmikamo nasprotnikovim žogam, dokler se da oz. nas ne zadanejo. Drugi način pa je aktiven način, ko skušamo potek igre spremeniti tako, da poskušamo ujeti nasprotnikovo žogo in potem prevzeti vlogo napadalca. ZAŽIVETI to aktivno vlogo, pri kateri se sicer lahko hitreje “opečemo”, je pa možen tudi hitrejši preobrat poteka igre in končna zmaga, pomeni dejavno sodelovati pri uresničevanju svojega življenjskega poslanstva.

V današnji vsesplošni socialni krizi, je še kako pomembno, da ne delujemo le v okviru paradigme PREŽIVETJA ampak moramo nujno posegati tudi po ZAŽIVETJU in tako dejavno sodelovati pri iskanju novih možnosti uresničevanja svojega poslanstva.

K temu nas navaja tudi sveto pismo, ko Jezus pravi, naj bomo dejavni iskalci (prim. Lk 11,9Lk 11,9
Slovenian: Slovenski standardni prevod (1997) - SSP

9 Tudi jaz vam pravim: Prosíte in vam bo dano! Iš?ite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!

WP-Bible plugin
).

Share

3 thoughts on “Preživeti ali zaživeti?

  1. Pingback: Blogerski socialni teden: Postati “potrošniki” drugih ljudi | SOCIALNI TEDEN

  2. Andrej tečaj

    Hehe, med dvema ognjema je bila zakon igra. Zdaj igramo paintball in je dilema enaka, lahko si v ozadju in se skrivaš ali pa aktivno uživaš…

  3. športna trgovina

    Dobra primerjava med med dvema ognjema in preživetjem. Če se skrivaš nekje v ozadju preživiš amapk težko rečemo da si zaživel v igri. Lahko pa aktivno zaživiš v sami igri ampak si takoj izpostavljen na preživetje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.