6 thoughts on “Pepelnična sreda

  1. Katja

    Zanima me, kakšen je po tvoje duhovni namen posta? V čem je bistvo odrekanja? Jaz sem se danes postila in počutim se odlično, postno obdobje imam za čistilno obdobje svojega telesa. Odpovem se sladkarijam, mastni hrani (mesa ne jem že dolgo) in alkoholu. Samo kaj pa lahko pridobim duhovno s tem, glede na to, da moram normalno hodit v službo in imam še naprej vse običajne aktivnosti?

    Lp, Katja

  2. br. Janez

    @Katja:
    Post ima več pomenov.
    Eden izmed njih je tudi odpoved oz. odrekanje. Najprej imamo pri tem gotovo v mislih odpoved mesnim izdelkom, raznim razvadam in odvisnostim itd. Na ta način skušamo več časa nameniti svoji okolici, ljudem, ki so ob nas, in ne videti samo sebe in svojih potreb.
    Post je torej tudi odločitev za drugega – bližnjega.
    Kot postno postavo si lahko zadam, da bom bolj vestno izpolnjeval svoje dolžnosti …

    In kako nam to pomaga?
    Postni čas je namenjen notranji (duhovni) pripravi na Veliko noč. Če prisluhnemo svojemu ritmu življenja, če se ustavimo in pogledamo okoli sebe, potem lažje opazimo, kje in kako smo, če smo še na pravi poti, in ali je treba kaj popraviti in spremeniti v odnosu do ljudi, ki me obkrožajo.
    Postni čas je tako priložnost, da naredim nekakšno refleksijo, pregled nad stanjem svojega življenja v vseh ozirih. Preprosto se je treba ustaviti, umiriti, da lahko zaslišim in začutim, kje in kako sem. In to je post: odpoved in odločitev!

    Upam, da sem odgovoril.

  3. Katja

    Hvala za odgovor, nisem pa čisto razumela pomena odločitve za bližnjega?
    Ustaviti, umiriti je pa zelo težko, vsaj zame v tem obdobju. Bom pa poskusila čimveč delat na tem. :mah

  4. ana od srca

    Nov začetek!
    Škoda, ker se nam nisi pridružil pri prostih spisih na e-dnevniku, prav ta nalov je bil! Na post se nihče od nas ni spomnil!

    Vse dobro! 🙂

  5. br. Janez

    @Katja:
    Odločitev za bližnjega v pomenu vzeti si čas za ljudi okoli sebe: bodisi sorodnike bodisi sodelavce, skratka za vse s katerimi si v stiku, ki so ti blizu …

    @1tastar:
    :yeah

    @ana od srca:
    Pa kdaj drugič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.