Neumnost belgijskih “skavtov”

https://image.24ur.com/media/images///normal/Apr2008//60116017.jpg

Posredujem izjavo za javnost v zvezi s podvigom takoimenovanih belgijskih "skavtov":

Izjava za javnost v zadevi »belgijski skavti«
Ljubljana, 4. april 2008

Glede na dogodke prejšnjih dni želimo podati uradno mnenje v zadevi »belgijski skavti«, saj se v vseh medijih omenja skavtsko gibanje, katerega del je tudi naše Združenje.
Strinjamo se, da je ta skupina mladih ravnala neskavtsko, vendar bi to lahko rekli samo v primeru, če bi res bili skavti, pa to niso. Po besedah Deana Božnika iz Policijske uprave Nova Gorica skupina 38 Belgijcev pripada organizaciji, ki nima nikakršne povezave s skavtstvom:
»…po doslej zbranih obvestilih in ugotovitvah v konkretnem primeru ne gre za skavtsko organizacijo temveč za neprofitno organizacijo iz Belgije pod imenom VZW CHIRO KOKA +,  z namenom organiziranja, druženja in izvedbe različnih aktivnosti za mlade.« (Dean Božnik, Policijska Uprava Nova Gorica).

Žal nam je, da mediji ne preverijo informacij takoj, ko jih prejmejo. Takšne netočne in zavajajoče objave mečejo slabo luč na našo organizacijo in na naše delo. Skavtski voditelji prostovoljci se vsak dan trudimo vzgajati mlade v odgovorne in zrele osebe, ki znajo oceniti razmere v katerih se znajdejo. Skavtsko gibanje ima po vsem svetu več kot 38 milijonov članov. Res je, da gre lahko pri takšni številki in aktivnostih, ki se večinoma odvijajo v naravi, kdaj lahko tudi kaj narobe, vendar dogodki kažejo tudi na to, da slovenska javnost še vedno ne pozna dobro skavtskega načina življenja in dela, saj je ena od naših najprepoznavnejših simbolov tudi rutka, ki jo nosimo okoli vratu. Ta pa v navedenem primeru ni bila opazna na nobeni sliki.

Upamo, da bodo v prihodnje v medijih objavljene točne informacije, vabim pa vas tudi, da si ogledate našo spletno stran www.skavt.net in izveste več o resnično skavtskem načinu življenja.

Maja Bertoncelj, predstavnica ZSKSS za stike z mediji 

Toliko o natančnem poročanju naših medijev.

Share

10 thoughts on “Neumnost belgijskih “skavtov”

  1. 1tastar

    A ni za skavte značilno, da hodijo v kratkih hlačah ? :lol

  2. br. Janez

    @1tastar:
    Ja, v filmih. :phe
    Kratke hlače sicer uporabljamo, ko je za to primerno ozračje in vremenske razmere.

  3. Trunto

    Jaz tudi rad hodim v naravo in bi mi najbrž takšni skupinski izleti pokvarili užitek doživljanja narave. Po mojih izkušnjah je najbolje, če je skupinica tam do 5 ljudi. Tako ne kvarimo veselja sebi, ne drugim v skupini in nenazadnje tudi precej manj obremenjujemo floro in favno.

  4. br. Janez

    @Trunto:
    No, ti belgijski izletniki gotovo nisi prava podoba kako doživljati naravo …
    Se pa strinjam, da najbolje doživiš razsežnost narave, ko si sam. Tudi pri skavtih, ko nas je več skupaj in hodimo v naravi, si vedno vzamemo tudi trenutke zase, za pristen stik z naravo (npr. puščava, potep ipd.).

  5. 1tastar

    Sicer pa Slovenci niso dosti boljši od Belgijcev. Zaplezajo se v Avstriji, potem pa jokajo, ker jim je avstrijska policija zaračunala 3.000 evrov.

    Pravijo, da so jih “na silo” reševali s helikopterjem. Jaz bi take osle pustil zmrzniti v snegu. :wc

  6. Igre

    Sej pa ti belgijski otroci imajo starše, kako jim dovolijo take stvari? Jaz svojega otroka nebi kar tako pustil, sploh v s kratkimi hlačami v sneg.

  7. br. Janez

    @Igre:
    Danes je žal tako, da veliko staršev ne ve, kaj počnejo in kje so njihovi otroci. No v tem primeru je šlo za mladostnike, ki so poglavje zase …

    @1tastar:
    Če bi bili njihovi starši skavti, menda ne bi bilo tako, saj bi se bolj odgovorno in zrelo obnašali.

  8. Trunto

    Sicer se pa zdej tut malo preveč spravljate na te uboge Belgijce. Niti jih poznate kdo so, od kod so, itd. Pač so naredili napako, na katero najbrž niso najbolj ponosni.

  9. hornet

    Po treh letih bom še jaz nekaj napisal 🙂 Letos so skavti iz Belgije (12-18 let)v Ribnu pri Bledu. In kot eno večdnevno nalogo so imeli tudi pohod po gorenjski. Vsak dan med 15 in 25 km hoje. Hodijo v skupinah po 8. Potem pa imajo nalogo si v določenem kraju poiskati prenočišče. Tako so prišli tudi v našo vas. Ustavili so se pri cerkvi in nato po dva ali po trije hodili od vrat do vrat in spraševali če jih kdo vzame. Tako so prišli tudi k nam. Vseh osem smo namestili v dnevno sobo, jim ponudili kopalnico, da so se stuširali. Hrano so jim pripeljali in so si potem še skuhali makarone. Vsak je dobil še en dva reklamna paketka kosmičev za zajtrk, dva litra mleka za vse in pa štiri francoske štruce. Malo za cel dan za osem fantov. Jih je žena vprašala, če imajo dovolj pa so rekli da doma pojedo več in da so tudi malo lačni. Ne vem če je to ravno skavtsko življenje, kot ga poznamo pri nas. Zjutraj so spali skoraj do 11h. Potem so se odpravili peš naprej ampak kot sem zvedel pozneje so našli enega znanca, ki ima kombi in ga nahecali da jih je odpeljal do naslednje postaje. Iznajdljivi pa so. Tri dni kasneje se pa na vratih prikaže druga skupina, ki je pa šla v nasprotni smeri. Naprej ista zgodba…
    Bi pa povedal še to, da so bili nekateri obuti kar v navadne “salonarje”. Ni ravno pohodniško 😉
    V Ribnu pa baje kar podirajo drevesa in delajo neke hišice. To sem tudi izvedel od znanca, ki živi v bližini.

    Kaj če bi to kdo preveril in posredoval, da ne bo od njih več škode kot koristi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.