Mokrišča

https://lh6.google.com/dr.brancodeejay/Ru13AY5L2KI/AAAAAAAAAmw/66S4nh9V8MI/DSCF4346.JPG?imgmax=576

Vsako leto 2. februarja obeležujemo svetovni dan mokrišč1, katerega tema je letos: Po toku navzgor, po toku navzdol, mokrišča nas povezujejo. Z njo želijo opozoriti na celostno razmišljanje o povodjih in njihovih sestavnih delih ter na posege v mokrišča. S spreminjanjem povodij namreč lahko vplivamo na zemljo, vodo, zrak, rastline in živali.

Mokrišča so vsa omočena zemljišča med kopnim in vodnim ekosistemom ter vsa vodna telesa. Gre za območja močvirij, nizkih barij, šotišč, stalna in začasna območja proste vode, poplavne površine, manjše stoječe vode in morja, ki ob oseki ne presegajo globine šestih metrov globine ter podzemna mokrišča.

Mokrišče ali močvirje je ekosistem, pogosto visoke naravovarstvene vrednosti, na trajno mokrem zemljišču. Območje je poraščeno s halofiti (rastline, ki imajo rade močno vlago, visoke močvirne rastline, katerih spodnji deli stebel in korenine so pod vodo, npr.: trst, rogoz, šaš) in je življenjski prostor za številne majhne živali. Mokrišča lahko nastanejo v lagunah, v rečnih rokavih, na zaraščajočih se delih jezer, na barju (močvirnat svet z različnim rastlinjem – visoko barje s šotnimi mahovi, nizko barje z vodami in z močvirskim rastjem, tudi drevjem).

Večina mokrišč ima poseben status v naravovarstvu, so redka in cenjena, saj so zibelka biotske raznovrstnosti.2 Zavod za varstvo narave opozarja na negativen odnos do mokrišč in nepoznavanje njihovih funkcij v okolju, saj je po njihovem mnenju ravno to povzročilo, da so se površine mokrišč drastično krčile. Po ocenah naj bi bilo na svetovni ravni uničenih vsaj 50 odstotkov mokrišč.

Več o mokriščih:
https://www.umanotera.org/index.php?node=88

Video prispevki o okolju:
https://www.umanotera.org/index.php?node=80

__________________________
  1. Leta 1971 je bila v iranskem mestu Ramsar podpisana Konvencija o mokriščih mednarodnega pomena, danes poznana kot Ramsarska konvecija. 25 let kasneje so 2.februar  razglasili za dan, ko na svetovni ravni posvečamo posebno pozornost mokriščem z naravovarstvenega, družbenega in gospodarskega vidika. V smislu obeleževanja svetovnega dne varstva mokrišč se po vsem svetu pripravljajo dejavnosti in izvajajo projekti, ki ozaveščajo javnost o potrebi po ohranjanju mokrišč, njihovih funkcij in  biotske raznovrstnosti, kot to določa Ramsarska konvencija v okviru UNESCA. Več o tem >>> []
  2. Biotska ali biotična raznovrstnost ali biodiverziteta je raznolikost/raznovrstnost  živih bitij tako glede vrste kot glede njihovih genskih lastnosti. Ohranitev biodiverzitete  – t. j. bogastva flore in favne ter kompleksnosti ekosistemov – je bistvenega pomena za obstoj in razvoj človeštva na Zemlji. Svetovni dan biotske raznovrstnosti je 29. decembra. Več o tem >>> []
Share

8 thoughts on “Mokrišča

  1. Robert

    Tega dne je bil letos tudi praznik Jezusovega darovanja – Svečnica, ki je dan Bogu posvečenega življenja, čestitam …

  2. Avtoradio

    Se je za bati, da bi se s povišano temperaturo planeta oziroma naših krajev k nam preselil komar mrzličar oziroma kakšen drug mrčes, ki prenaša nevarne bolezni (Virus vzhodnega nila itd…)?

  3. br. Janez Avtor prispevka

    @Avtoradio:
    Sem prepričan, da se bodo spremembe dogajale postopoma in ne bo kar čez noč drugače. Treba se bo torej sprijazniti in zavestno odločiti za do okolja bolj prijazno življenje.

  4. Pingback: Ob dnevu Zemlje | Rad bi povedal ...

  5. tončka antonija novak

    Spoštovani p.Janez, že dolgo je, odkar sem bila na vašem blogu, ali kakor se temu pravi, moram povedat, da je zelo lep in tudi vaša slikica je lepa. Koliko ste pa stari, če smem vprašat? Ne zaradi drugega, kakor iz firbca. No, ko sem že pri tem, naj omenim, da zadnjič, ko sem bila pri vas le na branju sv.pisma, to je pred 1 letom, je bila med povezavami tudi ena spletna stran, ki jo je držala “A Daughter of Eve”. Zelo lepo piše, vendar, ko sem odšla z vašega bloga me je zabolel trebuh. Potem sem se spomnila,da jo obiščem. Se mi zdi, da se ni nič spremenila.Prav luštno, pejte si še vi pogled pod Ad ofEve , blog e-dnevnik. Oprostite mi, ker lažem. Meni se zdi njena stran grozljiva.Tako vsebinsko kakor izbira barv. Morda se motim?

  6. br. Janez Avtor prispevka

    @tončka antonija novak:
    Lepo pozdravljeni. Hvala za pohvalo bloga. Glede urejenosti drugih blogov, se pa morate obrniti na njih same.

  7. Pingback: Blog action day 2010 – VODA | Rad bi povedal ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.