Klimatske spremembe

https://communities.canada.com/vancouversun/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer.Components.PostAttachments/00.00.34.80.35/globalwarming.jpg

Ob letošnjem Blog Action Day, ki je uperjen h klimatskim spremembam, mi misli odhajajo k različnim spremembam, ki se dogajajo v naši družbi.

Če za naš planet velja, da se ozračje vedno bolj segreva in se posledično topi led na polih, za našo družbo lahko rečemo, da se počasi ohlajamo v naših medsebojnih odnosih, saj človeštvo drvi v vedno večjo sebičnost in tekmovalnost.

Ne znamo se več zgolj pogovarjati oz. kramljati. Čas nas vedno znova priganja in sili v hitenje in reduciranje priložnosti za pogovor in srečevanje z ljudmi.

Spreminja se naša klima, ozračje odnosov. Ostajamo vsak na svojem bregu in nimamo moči in volje, da bi karkoli spremenili.

Pomembno pa je le eno: vzeti si čas za pogovor in medsebojno druženje. Biti človeku človek (Homo homini homo).

Bomo dočakali tudi tovrstne spremembe?

Share

2 thoughts on “Klimatske spremembe

  1. Aleš

    Janez, dobra asociacija. V nečem se pa ne strinjam. Ne priganja nas čas, pravzaprav nas sploh ne more. Priganjamo se sami – zaradi pohlepa in požrešnosti (dva od sedmih).

    Iskanje krivca v času, je samo prelaganje krivde na nekaj zunaj, krivda pa je v nas. Vsakdo lahko izstopi iz te dirke, morda ne takoj in ne tak kot je sedaj. Potrebno pa se je spremeniti. V tem vrstnem redu: misel – beseda – dejanja – navade – …

    Dobro si me sprovociral! Hvala.

  2. br. Janez Avtor prispevka

    @Aleš:
    Gotovo. Čas je samo ena izmed dimenzij, v kateri se nahajamo. Mi, vsak človek, smo tisti, ki tega časa ne znamo pravilno razporediti in ga prevečkrat zapravljamo za “pomembnejše” reči kot je rast in krepitev odnosa oz. odnosov v katerih živimo. Denar nam še vedno ostaja vladar.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.