Evharistija je vir in vrhunec človeške dejavnosti

https://www.kmetija-slibar.eu/images/kruh.jpg

V teh dneh z vami1 v okviru priprave na Slovenski evharistični kongres razmišljam o »pogojih za dejavno sodelovanje« pri zakramentu evharistije. Prisluhnimo sedaj, kaj pomeni, da je »evharistija vir in vrhunec človeške dejavnosti«.

Evharistija je “vir in višek krščanskega življenja” (C 11). “Drugi zakramenti, kakor tudi vsa druga cerkvena opravila in dela apostolata, so v tesni zvezi s sveto evharistijo in so nanjo naravnani. Presveta evharistija namreč obsega ves duhovni zaklad Cerkve, Kristusa samega, naše velikonočno Jagnje” (D 5). Nauk drugega vatikanskega koncila, iz katerega so navedene zgornje pomenljive besede, še naprej opeva vzvišenost evharistije in pravi: “Naš Odrešenik je pri zadnji večerji, tisto noč, ko je bil izdan, postavil evharistično daritev svojega telesa in svoje krvi, da bi s tem daritev na križu mogla trajati skozi vse čase, dokler ne pride, in da bi tako Cerkvi, svoji ljubljeni nevesti, zaupal spomin svoje smrti in svojega vstajenja: zakrament dobrotljivosti, znamenje edinosti, vez ljubezni, velikonočno gostijo, v kateri se prejema Kristus, duša napolnjuje z milostjo in nam daje poroštvo prihodnje slave” (B 47).

Za lažjo predstavo poglejmo primer kruha. Kako pridemo do kruha? Potreben je dolg proces priprave. Najprej je treba zorati zemljo, v katero potem lahko posejemo pšenico, ki mora dozoreti. Na vrsto pride žetev in mletje v mlinu, da dobimo moko iz katere lahko zamesimo testo. Testo damo v peč in dobimo kruh primeren za jed.

Danes se ustavimo pri šestem koraku: peka kruha.

Da bi mogli umešeno testo zaužiti, ga je potrebno najprej speči. Jezusova daritev je bila dovršena šele s smrtjo in vstajenjem. Tako tudi naše delovanje doseže svoj višek, ko ni namenjeno samo nam samim, ampak se daje v hrano vsej naši okolici, vsemu občestvu. Ko ne živim več sebi, ampak za druge.

Naj bo torej naše delovanje in sodelovanje pri bogoslužju vir medsebojnega povezovanja, pomoči in graditve občestva.

Poslušaj:

__________________________
  1. Duhovna misel na Radiu Ognjišče. []
Share

1 thoughts on “Evharistija je vir in vrhunec človeške dejavnosti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.