Bolečina in ljubezen

Gospod naj ti podari mir!

“O, Gospod Jezus Kristus,” je zavzdihnil Frančišek, ki je klečal pred votlino in gledal proti izhodu, kjer so se razgibale megle in je dan silil na zemljo, “prosim te, da mi podariš dve milosti, preden umrjem. Najprej te prosim, da bi do dna občutil v svoji duši in na svojem telesu tisto bolečino, ki si jo ti, o mili Jezus, prestal v svojem bridkem trpljenju. In potem te prosim, da bi se moje srce, kolikor je le mogoče, napojilo s tisto brezmejno ljubeznijo, ki je razvnela tebe, Sina Božjega, in te prisilila, da si tako vdano toliko pretrpel za nas grešnike.” (M. Kmetova, Sveti Frančišek Asiški, 217-219)

La Verna ali Alverna je Frančiškov kraj, ki me poleg Carcerija, Sv. Damijana in Porcijunkole najbolj nagovarja. Z gozdom zaraščena gora, na pobočjih katere je tako rad molil in premišljeval sv. Frančišek, je še danes kraj, kjer mladi in stari z vsega sveta iščejo svojo duhovno podobo.

Sv. Frančišek si je želel dvoje: doživeti Kristusovo bolečino in ljubezen. Zaznamovan s Kristusovimi ranami je to na pristen način tudi izkusil.

Podobno bi lahko rekli tudi o sv. Klari, ki je v vsakodnevni adoraciji za štirimi stenami samostana podoživljala Kristusovo bolečino, ko ni mogel premikati pribitih rok in nog, je pa ljubeče gledal in odpuščal njim, ki so ga pribili.

Več o pomenu in vlogi sv. Klare pa lahko preberete v pismu generalnega ministra manjših bratov ob njenem prazniku.

Na svojski način sledijo sv. Frančišku in sv. Klari tudi pod Južnim križem. O svojem delu v Avstraliji nam pripoveduje frančiškan p. Ciril A. Božič, ki deluje med slovenskimi izseljenci v Melbournu.

Sveža izkušnja srečanja s Križanim pa odseva iz dveh letošnjih novomašnikov, ki izhajata iz Frančiškovega I. reda. Več o njiju izluščite iz njunih pričevanj.

[singlepic id=77 w=320 h=240 float=left]Romanje v Assisi pa seveda ni namenjeno samo posameznikom, ampak tudi družinam. Ob letošnjem jubileju 800-letnice Frančiškovega vodila, je bilo več tovrstnih romanj, o enem izmed njih pa lahko preberete tudi v tej številki revije Brat Frančišek1.

Frančiškov svetni red je dejaven tudi čez poletje, ko imajo od vzhoda do zahoda redna pokrajinska srečanja. O svojih pogledih na duhovno asistenco pri FSR, pa nam spregovori kapucin br. Klemen Verdev.

Počitniški čas je seveda pisan na kožo otrokom in mladim, ki uživajo brezskrbne dni brez pouka. Njim je namenjen Frančiškov tabor, ki so ga bratje frančiškani skupaj z manjšimi sestrami pripravili v Grgarju pod Sveto Goro.

Pred praznikom sv. Frančiška pa poglejmo še na njegov zgled reševanja sporov. Tudi današnji čas je namreč zasičen z neprestanim ogrožanjem, saj ljudje drug do drugega velikokrat ne znamo biti človeški. Preberite razmišljanje frančiškana p. Jerneja Kurinčiča z naslovom: Ogrožanje in sožitje.

Kljub neprestanemu ogrožanju in neuspelim poskusom sožitja v Sveti deželi, pa množice romarjev nezadržno stopajo po poteh, po katerih je stopala tudi Jezusova noga. Pridružite se jim!

Vsem želim dobro pripravo na prihajajoči praznik sv. Frančiška in naj nas njegova priprošnja in zgled vodita k zvestejši hoji za Kristusom!

Vse dobro!

__________________________
  1. Preberete jo lahko tudi na svetovnem spletu. []
Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.