Način življenja

Gospod naj ti podari mir!

»V Gospodovem imenu prosim vse brate, naj si prisvojijo vsebino in smisel tistega, kar je v tem načinu življenja zapisano v zveličanje naše duše, in se v svojem spominu pogosto v to poglabljajo« (FNVod XXIV 1).

Frančiškove besede iz Nepotrjenega vodila nas vabijo, da bi osvojili vsebino in smisel evangelija, ki je temelj načina življenja (forma vitæ) manjših bratov. Njegovo prvo vodilo za življenje je bil evangelij. Drugega ni potreboval. Tako je tudi pred 800 leti stopil pred gospoda papeža, ki je potem ustno potrdil ta način življenja.

Problem je nastopil, ko se je število bratov močno povečalo in so po zgledu starejših redov zahtevali še posebna pravila življenja. Tako je šel sv. Frančišek v samoto Fonte Colomba in zapisal Vodilo, ki bi ga množica bratov lažje spolnjevala.

[singlepic id=23 w=320 h=240 float=left]Zgled sv. Frančiška je mnogim pomagal odkriti svoje življenjsko poslanstvo in mesto v svetu. Bil je vir navdiha ne samo mnogim bratom, ki so mu sledili, temveč tudi različnim umetnikom, ki so skušali ujeti njegov duh v svojih delih. O tem si lahko preberete v malo daljšem članku, ki ga je spisal Bogo Jakopič.

Kako uresničujejo zgled sv. Frančiška v misijonih lahko preberemo v zapisu p. Pepija iz Benina in p. Milana iz Francoske Gvajane.

V minulem mesecu se je v Assisiju odvijal generalni kapitelj manjših bratov, ki so izbrali oz. potrdili dosedanjega generalnega ministra. Do leta 2015 bo frančiškanski red vodil br. José Rodriguez Carballo, ki je tako 119. naslednik sv. Frančiška pri vodenju reda manjših bratov.
Po stopinjah sv. Frančiška pa je stopalo tudi okoli 400 romarjev iz vse Slovenije, ki so se udeležili obletnega romanja v Assisi in druge kraje povezane z njim.

Že pred 800 leti je Frančišek pritegnil tudi brate in sestre, ki so bili že poročeni in so živeli v svetu ter zanje ustanovil t.i. tretji red, ki se danes imenuje Frančiškov svetni red. V mesecu novembru bodo v Sloveniji obhajali volilni kapitelj, na katerem bodo izvolili novo vodstvo. Seveda pa FSR ni razširjen samo v Evropi, ampak ga najdemo po vsem svetu, tudi v Afriki. O življenju in delu bratstva iz Natitingouja iz Benina si preberite v nadaljevanju.

Dasiravno je minilo že 800 let od potrditve Frančiškovega načina življenja, pa le-ta še danes navdušuje tudi mlade, ki se zbirajo kot Frančiškova mladina. Kot že nekaj let, so tudi letos odkolesarili po Sloveniji. Kaj so ob tem doživeli pa si lahko preberete v njihovem članku.
Vsi se zavedamo, da gospodarska situacija pred 800 leti ni bila rožnata, kar ne bi mogli dejati niti o današnjem stanju, ki je po recesiji in finančni krizi močno načelo svetovno stabilnost. Zato so toliko bolj na mestu spodbude po odgovornejšem ravnanju in predvsem spoštovanju človeške osebe.

In to, spoštovanje človeka in spoštljiv odnos do stvarstva, je tudi največje sporočilo sv. Frančiška, ki ga lahko vsakdo živi v svojem okolju. Niso potrebne velike besede, potrebno je biti konkreten v majhnih korakih in vsak dan znova iskati priložnosti, kako uresničevati svoje življenjsko poslanstvo.

Ob koncu bi se rad še enkrat zahvalil vsem, ki ste s svojimi prispevki podprli izhajanje revije Brat Frančišek.1 Bog povrni!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo lahko prelistate tudi na svetovnem spletu. []
Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.