Frančiškov Carceri

Gospod naj ti podari mir!

»A vse to je utrujalo Frančiška, da si je iz vsega srca zaželel samote.
In spomnil se je Klare, ki s sestrami živi tako lepo v zatišju, in je zavzdihnil:
“Kako je njej lepo, ki je le v Bogu! O, da bi bil tudi jaz tako!”
In se je odpravil v samoto. Postil se je in bičal in živel v skalni votlini«
(M. Kmetova, Sveti Frančišek Asiški, 108).

Frančiškovo mladostniško žuborenje se je vedno bolj ustavljalo. Želel se je spočiti v Bogu. V Njem, ki mu je dal vse, ki mu prinaša tudi velikonočni mir. Zato si je zaželel samote in zatišja. Zaželel si je biti sam s svojim Bogom.

V življenju je potrebno najti čas in prostor za Boga, ker samo tako lahko v polnosti zaživimo in uresničujemo samega sebe. Ko se zavemo kdo in kje smo, ko spoznamo, da je On tisti, ki nam daje vse in se mu znamo za to zahvaljevati.

Frančiškov Carceri – v prevodu pomeni ječa – nam spregovori, kako se moramo osvoboditi vezi zunanjega sveta, ki nas vedno znova vežejo k sebi. Srečanje z Bogom v molitvi in tišini, nam odpira oči za svet okoli nas, da ne vidimo več samo sebe in svojih potreb, ampak znamo začutiti svojo okolico in v njej služiti.

[singlepic id=20 w=320 h=240 float=right]Posebej je to pomembno, ko se srečujemo z drugačnimi razmerami v misijonskih deželah, o čemer nam bosta spregovorila misijonarja s. Dorica in p. Pepi.

Sv. Frančišek se je rad vsake toliko časa umikal v samoto in potem zopet odhajal k ljudem in jim govoril ter predvsem med njimi živel svojo izkušnjo srečanja z Bogom.

O svoji izkušnji spremljanja Frančiškovih bratov in sester nam je spregovoril tudi p. Damijan, duhovni asistent pri sestrah klarisah in mozirskem FSR-ju. Skozi 800 let pa so nam različni bratje in sestre zapustili veliko duhovno in kulturno dediščino. Nekaterim drobcem smo lahko bili priče tudi na slovesnosti v Cankarjevem domu, ki jo je pod drobnogled vzel Leon.
Otroci in mladi imajo svoj način, kako se srečati z Bogom. Frančiškovi otroci so pritekli na svoj že 15. festival Frančiškovih otrok, ki je bil letos združen s Klarinim dnem mladih v Nazarjah. Mladina je preverila svoj odnos z Bogom na provokativnih duhovnih vajah z naslovom: Mit ali resnica?

Frančiškova drža nam torej pomaga, da lažje prisluhnemo sebi in svetu, ki nas obdaja, in se tako lažje borimo proti nevarnostim, ki prežijo tako na naše duhovno-moralno, kot tudi materialno življenje.

Življenje v nenehni pripravljenosti za dialog in iskanje rešitev, močno zaznamuje tudi kristjane v Sveti deželi, posebej ob božjem grobu, kjer veljajo trdna načela, ki se jih vsi dosledno držijo. Več o njihovem pomenu pa nam je zapisal voditelj Komisariata za Sveto deželo p. Peter.

Predvsem pa velja, da moramo biti čuječi in rahločutni, da bomo znali v tem svetu videti in slišati, kje nas potrebujejo, in hitro priskočiti na pomoč.

Ob tem se še enkrat zahvaljujem vsem, ki ste s svojimi darovi podprli izhajanje naše in vaše revije.1 Bog povrni!

Jezusov velikonočni mir in moč Svetega Duha naj vam napolnita srce, da boste po zgledu sv. Frančiška mogli venomer delati dobro in biti Njegove priče!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo lahko prelistate tudi na svetovnem spletu. []
Share

3 thoughts on “Frančiškov Carceri

  1. DeepPurple

    Sorry, Papa, tle bi mel en question, al qua. Ke recmo js k sem začel meditirat ( ne verjamem v boga) zaradi stika z božanskim , tj.vsesplošnim superegom, sem si rekel , to mora bit en hud Mac, da prenese vse te online callse. Sorry, k se skoz finga delam v angl.jeziku. Je parle aussi france, mais je…bla, bla, bla. Mimogrede, Pavel mi ni všeč ( link na desni), ker ima oranžno podlago na blogu, kar mi daje mislit, da se je vrgel tudi med vzhodnjaške religije, tao, buda, Yogiji, marelice. hahahaah. razen tega je vzvišen, kot bi bil merodajalec ne vem česa. Včasih zahalucinira, ipd.Hočem rečt viola, LILY barva je 8.čakra in je kraljica barv. To ti povem zato, ker vidim, da nekaj eksperimentiraš z motivi in barvami. Je pomoč pink barvi. Glede mozaikov pa tole, vkolikor človek ne zna meditirati, se mu lahko poruši ravnovesje, se v sebi zdrobi, isto tako, mislim, da bi se ljudje morali naučiti moliti, če se že spuščajo na violičasto. Vse lepo še naprej, veliko lepega s skavti, in just be yourself, razjezi se zdajle.

  2. br. Janez Avtor prispevka

    @DeepPurple:
    Viole so v Mariboru zakon 😉
    Meditacija je čudovit način umirjanja in iskanja svoje podobe v odnosu do Boga.
    Hvala za lepe želje in vse dobro želim tudi tebi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.