Smrt

Gospod naj vam podari mir!

https://dne.enaa.com/upload/sonce1307.jpg

Praznik sv. Frančiška je že za nami, še vedno pa v nas odzvanja njegova Hvalnica stvarstva oziroma Sončna pesem.

V teh dneh je še posebej pomenljiva predzadnja kitica, ki govori o sestri smrti:

Hvaljen, moj Gospod, v naši sestri smrti,
ki ji nihče v življenju ne uide.
Gorje njim, ki umrjejo v smrtnem grehu,
a blagor njim, ki počivajo v tvoji najsvetejši volji,
zakaj druga smrt jim ne bo mogla storiti žalega.

S kakšno lahkotnostjo in pripravljenostjo se sv. Frančišek srečuje s smrtjo. Imenuje jo sestro, tako kot vse, kar nas obdaja. Smrt je gotovost, ki čaka vsakogar. Razlika je le v pripravljenosti nanjo. In tu je temeljni razkorak med pojmovanjem smrti pri vernih in nevernih.

Če živimo v skladu z Božjo voljo in njegovimi zapovedmi, se nimamo česa bati. Tudi če nam kdaj spodleti, pa to skesano priznamo pri sv. spovedi, nimamo razloga, da bi se bali smrti. Hudo pa je, če zakrknjeno vztrajamo v grehu, saj nam smrt v tem primeru ne bo prinesla nič dobrega.

Vsi svetniki so se na srečanje s smrtjo dobro pripravili in jih zato danes moremo častiti in prositi za priprošnjo pri Bogu. V mesecu novembru molimo tudi za vse tiste, ki se na smrt niso mogli najbolje pripraviti, da bi bili tudi oni deležni Božjega usmiljenja. Molitev za rajne, ki jo v svojih spisih spodbuja tudi sv. Frančišek, naj nas vedno spremlja.

Mesec november pa je za nas zanimiv tudi zaradi praznika sv. Elizabete Ogrske, še posebno ko obhajamo njeno jubilejno leto. Tudi ona je svoje življenje posvetila Bogu v skrbi za druge, za umirajoče, bolne in ljudi brez sredstev. Delo je povezovala z molitvijo in postom in tako na čudovit način izpolnjevala Božjo voljo.

V korak z razmišljanjem o sestri smrti gre tudi svetovni dan boja proti smrtni kazni, ki ga obhajamo 30. novembra. Frančiškovi bratje in sestre bi si morali vedno in povsod prizadevati, da bi vsakdo imel možnost spreobrniti se in se poboljšati. V mnogih državah po svetu še vedno imajo smrtno kazen in jo tudi izvršujejo.

BF-6/07Ne moremo niti mimo svetovnega dneva človekovih pravic (10. december), ki jih mnogokje še vedno kršijo in jih ne izpolnjujejo. Največja človekova pravica je namreč živeti. Življenje je največji dar, ki ga moramo zato znati spoštovati in ga bogatiti z dobrimi deli in ljubečim odnosom do bližnjih.

Vsi svetniki, še posebno pa sv. Frančišek in tudi sv. Elizabeta, nam s svojim zgledom kažejo ravno to: biti blizu Bogu in ga ljubiti v svojih bližnjih.

Bog nas namreč tako ljubi, da je poslal svojega edinorojenega Sina, da bi nas odrešil. Za nas je postal človek, da bi mi postali bolj božji, bolj ljubeči.

Prebiranje tokratne številke Brata Frančiška1 naj vas spodbudi k veselju nad življenjem in k skrbi za vse ljudi, ki nas obdajajo, da bi znali vsem biti bratje in sestre.

__________________________
  1. Gre za uvodnik revije Brat Frančišek, ki jo lahko preberete tudi tukaj. []
Share

19 thoughts on “Smrt

  1. Aiwo KuroSava

    Če dovoliš en Haiku (japonska pesna.oblika, ki izhaja iz 16 st.in je vgl.impresionistična, tj.ujema občutek trenutka v določenem časovnem obdobju,ob določenem dogodku, pojavu, impresiji, etc)Lahko so malo bizarni.

    Haiku jeseni

    Iz hrupne hruške nastane
    Rdeče jabolko krvi
    pijmo hruškovec rumenih bunkic.

  2. Ewa_Jahve vitness

    @Aiwo Kurosawa,
    If I am permitted to speak in english..Every person and everything has a name, it might be funny or not.So does God.Its name is Jahve.I am writtin because of Haiku and blood.We Jahve vitnesses, are against transfusion of blood to another person, because, blood is, like any other humans organ, a transferer of DNA cells. In that purpose, we rather die than recieve someone elses blood.May Might Jahve bless you.

  3. br. Janez

    @Aiwo KuroSava:
    Življenje je dar,
    bitje srca,
    ljubezen do Boga.

    @Ewa_Jahve vitness:
    Sam sem pa že večkrat daroval kri in morda s tem komu rešil življenje.

  4. Ewa_Jahve vitness

    b.Janez,
    Vi ste drugačni.In verjetno zaupanja vreden človek.Jaz sem danes npr.dobila email, ki se nanaša na podporo žrtvam virusa HIV.Kri ni Wino.V krvi, ki je gorivo Telesa, kot je npr.nafta ali bencin za avto, se lahko najde marskiaj.Zato vam lahko zagotovim, da kolikor se sliši bizarno biti za kloniranje človeških organov,verjemite, to ima svoj smisel.Ravno tako smo lahko lani enkrat brali v Jehovinih pričah, do so JužnoKorejci izumuli umetno kri, medtem ko jo Japonci menda že uporabljajo v transfuzijah.Jahve teži k napredku in treba mu je slediti.Zato je tehnologija v medicini, elektroniki in še kje, še kako potrebna.Jaz imam npr.krvno skupino O.

  5. Ewa_Jahve vitness

    za Aiwo K.

    Love QI of the prayers
    rides the wind soaps at
    the Boundary.BL

  6. Ewa_Jahve vitness

    za br.Janez:
    Mislila sem to v primeru, če se komu zgodi kakšna nesreča in potrebuje krvno transfuzijo.Če mi dovolite nadaljnje halucinacije, glede na to, da kloniranja niste omenjali.Baje je v izlokah podjetje, ki se ukvarja s kloniranjem.Sicer ne verjamem, ampak pravijo, da je kloniranje ful enostavno in bi se ga lahko vsak naučil.In potem po potrebi zadeve tudi shranil, npr.v poseben globok zamrzovalnik. In potem kot pri avtu, ki nujno rabi original rezervne dele, gre pač v zamrzovalnik po svojo ledvico (lahko jo tudi poje) in to Just in Time, ne,? ko je naročen na servis pri operaterju.

  7. br. Janez

    @Ewa_Jahve vitness:
    O enostavnosti kloniranja ne bi govoril, gotovo pa ni poceni …
    Vsekakor pa rajši dobim in tudi darujem pravo kri, kot pa umetno.
    Jezus je za nas preil svojo, pravo kri.

  8. dr.vesna žgajnar Napet

    prhajam z dežurne, katero krvno grupo imate?

  9. Laurena

    Kaj pomenita + in – pri krvni skupini (A, B in 0)? Oz. negativno in pozitivno?
    Mogoče kdo ve…

  10. Medico net

    @L.
    Rh faktor pomeni+ ali -.To je važno pri transfuziji, ker nekompatibilen dajalec lahko povzroči aglutimacijo in hemolizo krvi.Predvsem pa je od količine prejete krvi pri transfuziji odvisno tudi, kakšno količino spolnih hormonov in ostalih androgenih zadev dobi srečni prejemnik.(vir:www.wikelpedia.)

  11. dejko

    če si nevern umreš lihko sveto,Neverniki pač vidmo sonce kot predmet vi pa boga pa kwa pol,sploh pa noben ne umre negrešno zakwa k vsak folk laže krade pa ubija ke je tuki smisu?

  12. dejko

    rh(minus)pa rh plus velka razlika razmerje 8:2 na šimpanzih so to ugotovil k so delal prve poskuse s transfuzijam ubogi šimpazi so umrl kwa smo ljudje prasci…..

  13. br. Janez

    @dejko:
    Vsakdo, veren ali neveren je sposoben biti dober in obratno. V tem je ravno poanta človekove svobodne volje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.