Čas…

Ko sem omenil, da se bom javljal, kolikor mi bo dopuščal čas, si nisem mislil, da bo tako dolgo trajalo…

Pozno popoldne sem se vrnil z duhovnega vikenda za birmance. To je lahko zelo naporno… Vzdržati ob 13 in 14 letnikih – ob pubertetnikih… Še posebej, ker smo imeli zanje zelo zanimivo temo o življenju, razlikah med moškimi in ženskami in sprejemanjem samega sebe…

No, pa dovolj o tem. Zanima vas konkreten, povprečen dan? Lahko bi se izgovoril, da ni povprečnih dni, da ima vsak svoj žar 🙂

Pa vendar: življenje zgleda nekako takole. Pri nas imamo prvo jutranjo mašo ob 6.30, takrat pa smo tudi na razpolago v spovednici. Ob 7.05 sledi jutranja molitev – hvalnice in premišljevanje. Ob 7.45 sledi zajtrk, dopoldne sta pa še dve maši (ob 8h in 9h, ko je tudi kratek nagovor). Dopoldne mine v opravljanju svojih dolžnosti v okviru samostana oz. župnije. Jaz sem v našem samostanu ekonom, kar pomeni, da skrbim za materialne stvari, za nabavo, … Ob 12.30 imamo spet skupno molitev brevirja: bogoslužno branje in dnevno molitveno uro, čemur sledi kosilo.

Popoldne je namenjeno pastoralnim aktivnostim kot je verouk in podobno, večer pa raznim skupinam: srednješolci, skavti oz. biblična skupina, katehumenat, …

Skupno molitev večernic imamo v poletnem času ob 17.50, po njej pa večerjo. Večerna maša s kratkim nagovorom pa je ob 19. uri. Vsak od bratov ta dnevni red zapolni še z raznimi drobnimi aktivnostmi od urejanja knjižnice do vodenja župnijske pisarne… Toliko za danes.

Mir in vse dobro!

Share

25 thoughts on “Čas…

  1. Janez

    @Markiz: V svojem več kot desetletnem življenju v redovni skupnosti se mi še nikoli ni zgodilo, da česa ne bi smel povedati, razen stvari, ki so pač zaupne narave ali pa se tičejo spovedne molčečnosti.
    Glede seksualnih potreb: pridejo in odidejo.
    Nimam potrebe po iskanju moške G-točke.

  2. Markiz

    Kako pa se boriš z seksualnimi potrebami. Ali si našel moško G-točko?

  3. Markiz

    Oh, seveda, rad bi povedal, pa ne znaš (ali pa ne smeš?).

  4. Tina

    Zanima me,če se tle v teh samostanih opremite za RL ali zante sam o RL razmišljat, filozofirat and so on? Bi znal preživeti v RL? In kako bo to izgledalo? Ali te RL sploh zanima?

  5. Janez

    @Tina: Ljudje v samostanu smo resnični. Torej tudi resnično živimo.
    Pa da ne bom samo razmišljal in filozofiral: Življenje v redovni skupnosti je polno takih in podobnih življenjksih izkušenj kot v vsaki “navadni” družini.
    Resnično življenje mi pomeni zavedati se, da na tem svetu nisem sam in da se je treba ozirati tudi na drugega, na tiste, ki živijo poleg mene, na vse.
    Seveda to pomeni tudi zavest, da mi velikokrat vse to ne uspeva, da razmišljam preveč sebično, le zase. Resnično življenje, resnični odnosi z najrazličnješimi ljudmi, z njihovimi potrebami, stiskami, veseljem,… vsega tega pa je v mojem konkretnem primeru zelo veliko, saj se vsakodnevno srečujem z ljudmi.
    Pri tem mi je v pomoč tudi internet.
    Mir in vse dobro!

  6. Tina

    @Janez: OK to je tko na splošno, zdej pa prosim napiši konkretno kakšno delo opraviš v RL, ne tam v samostanu, pa v cerkvi, pa po internetu…tako čist zaresno otipljivo delo, če mi lahko opišeš,če ti seveda ni odveč … hvala!

  7. vaše ime...

    Smem vprašati, koga zanima dnevni red frančiškanov? Je kdo posebej omenil to potrebo??
    🙂
    Brez zamere, Janez, ampak dolgčas.. Vse to,kar pišeš, že vem. Imej malo bolj avtentičen blog, če se da. Iz duše, in ne ene urnike.. Le koga to zanima? Ful zavrt blog.
    Bila bi vesela, ko bi povedal kaj bolj osebnega. To je, veš, v našem krščanstvu, ki ga prakticiram tudi sama (in sem z njim srečna), dovoljeno..

  8. Luki in Muki

    posluš Janči a kaj onaniraš?

    Joj nama se tolk lep zdiš, pa sva mislila, da bi se malo dobil, pa malo premečkal, pa saj veš, no,…

    Če pa že maš fanta, pol pa sori…. ampak sej veš nič ni trajno, če bi te fant pustil zarad kakšnega drugega, potem pa kar na blogu reč, da bi se rad mal, sej veš kaj, no,…

    Tvoja Luki in Muki

  9. Sebastjan Erlah

    Vaše ime: Voyager je omenil željo, da bi Janez napisal povprečen dan, ki ga preživi. 😉

  10. Janez

    @Tina: Moje delo je močno povezano s samostanom in našo cerkvijo. Vendar veliko časa preživim tudi z mladimi, ko gremo kam skupaj.
    Morda me občutek vara, vendar mislim, da te zanima, kaj konkretno naredim za socialno ogrožene in kako se soočam s tem?
    Moram reči, da se srečujem z veliko ljudmi v raznih stiskah, ki od mene pričakujejo bodisi zgolj poslušanje, pogovor, svetovanje, velikokrat pa tudi konkretno pomoč, tudi v materialnem smislu.
    Sam sebe ne morem ocenjevati, kako dober sem v tem, prizadevam pa si ustreči vsem.

  11. Janez

    @vaše ime…: No, Sebastjan je že odgovoril, zakaj sem pisal o dnevnem redu.
    Ti morda res poznaš naše življenje, mnogi, ki to berejo pa ne. Ko sem razmišljal, kaj bi sploh pisal na blog, nisem še našel pravega odgovora, nekega načrta, o čem bi tu pisaril.
    Z veseljem bom pisal tudi kaj osebnega in vem, da je to dovoljeno.
    Hvala za vzpodbudo!

  12. Janez

    @Luki in Muki: To je sicer čisto drugačen nivo, kot sem ga pričakoval na teh straneh, pa vendar, vprašanje pričakuje odgovor.
    Draga Luki in Muki,
    Hvala za Vajino povabilo, vendar je moje srce že oddano, svoje življenje sem posvetil Bogu.
    Časi onaniranja so mimo. Ne, da ne bi več mogel, ampak sem se odločil živeti v spolni zdržnosti, kar sicer ni vedno lahko, vendar gre.
    Pozdrav!

  13. vaše ime...

    Ja, bolj osebno bo treba.. Precej bolj..
    Nisem vedela, da je voyager naročil dnevni red, hm, pa ja ne razmišlja o vstopu v posvečen red (šala..). No, zanj odpade, ker je že poročen, in povrhu še velikokrat zaljubljen..
    Sicer pa, izpadi o seksu spodaj ipd. kažejo na primitiven nivo nekaterih naših bralcev..
    Kar dobro si jim odgovoril, Janez. Spoštljivo.

  14. Luki in Muki

    Vaše ime, joj kok je pa to hecno za brat, a ti ne fukaš, da take kuzlarije pišeš. Posluš, vprašaj svoje starše, če so te mogoče brezmadežno spočeli?

    Janči , kaj pa je narobe z nivojem? Kdo pa je govoril o tvojem srcu, ti ga kar zadrži, midva bi raje nekaj drugega, saj lahko prideš k nama, da se bomo poigrali takrat ko ti ne bo lahko. Kaj praviš? A veš kaj ti poveva midva : ni ga čez dober fuk!!

  15. vaše ime...

    Luki in Muki, le kdo se bo z vama ukvarjal.. Škoda dragocenega časa in energije.
    Ime imata čisto pravo.
    Primitivizem na visokem nivoju. Vsaj nekaj.

  16. Tina

    Hvala za tvoj odgovor Janez, če se kdaj spomniš kakšnega konkretnega primera pa ga opiši, tako kot si ga doživel…ne tako kot piše ali pa ti drugi narekujejo…tako kot ti doživljaš, ne prenesem preveč dobro nadrkane ljudi, pa je čist useen s kjero že ideologijo…imam rajši take, ki mislijo s svojo glavo…

    lp

  17. punca

    tole mi gre pa na jetra..dobro si napisal samo prosim janez ne piši toliko o duhovnosti..ker mi res gre na jetra!!drgač pa bi lahko bil raje pisatelj..

  18. voyager

    @vaše ime: Nisem vedela, da je voyager naročil dnevni red, hm, pa ja ne razmišlja o vstopu v posvečen red (šala..). No, zanj odpade, ker je že poročen, in povrhu še velikokrat zaljubljen..

    Poskušam se spomniti, kje sem omenil, da sem velikokrat zaljubljen. No, najbrž je že res.

    @L&M: … midva bi raje nekaj drugega, …

    Saj imata drug drugega.

    Lp

  19. brez imena

    voyager, pri morski deklici..
    četudi si prevečkrat zaljubljen, po mojem skromnem mnenju, glede na to, da si poročen, si pa vseeno zelo prijazen, kar si dokazal s svojim obnašanjem..
    vse dobro..
    podpisala se pa ne bom..

  20. eNaPaX

    Pa kaj se vsi na njega zaj spravljate? (no ne vsi… večina) On si je pač izbral tako življenje, ker rad služi Bogu in jaz v tem ne vidim nič slabega. Glede spolnosti pa… vsak se mora v življenju nečemu odreči. In ne bodite “skušnjave”, ker vam tako ne bo uspelo…

    lp!

  21. Alenka

    … ni povprečnih dni, vsak IMA svoj žar …

    Janez, naj te ne prizadenejo razni …, ne bom rekla kdo ali kaj!
    Želim ti svetel dan, pozdrav vanj.

  22. eNaPaX

    Se strinjam. Ampak nekaj me zanima… Zakaj ste se prijavili, če nimate nič pametnega za povedat in govorite samo okoli spolnosti?

  23. Laurena

    …dopoldne sta pa še dve maši (ob 8h in 9h, ko je tudi kratek nagovor).
    —————————————————————
    Pozdravljen.

    Maša je za vas ali mašo sami vodite?

    Lep pozdrav! 🙂

  24. Laurena

    Živijo!

    Zanim me kakšna je razlika med duhovništvom in redovništvom? Zakaj si se odločil iti v samostan?

    Pozdrav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.