Mašno daritev je treba dobro poznati

https://www.mlinarstvo.com/images/stari-mlin/stari-mlin03_velika.jpg

V teh dneh z vami1 v okviru priprave na Slovenski evharistični kongres razmišljam o »pogojih za dejavno sodelovanje« pri zakramentu evharistije. Prisluhnimo sedaj, kaj pomeni »Mašno daritev je treba dobro poznati«.

V evangeliju nam Jezus govori: »Jaz sem kruh življenja … Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes … Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«

Po Kruhu življenja se zedinjamo z Jezusom in smo vedno bolj deležni njegovega življenja in življenja Svete Trojice.

Za lažjo predstavo poglejmo primer kruha. Kako pridemo do kruha? Potreben je dolg proces priprave. Najprej je treba zorati zemljo, v katero potem lahko posejemo pšenico, ki mora dozoreti. Na vrsto pride žetev in mletje v mlinu, da dobimo moko iz katere lahko zamesimo testo. Testo damo v peč in dobimo kruh primeren za jed.

Danes se ustavimo pri četrtem koraku: mletje pšenice.

Žakelj s pšeničnim zrnjem je treba odnesti v mlin, kjer se zrnje zmelje v drobno moko. Izgubi vso robatost in togost ter postane voljna moka. Ali nismo tudi ljudje velikokrat preveč robati in togi – tudi pri obhajanju svete evharistije?

Iz okornega žaklja pšeničnega zrnja moramo vedno bolj postajati vreča voljne moke. Moka je veliko bolj kompaktna – bolj povezana, kot zrnje, kjer je v žaklju veliko vmesnega prostora. Podobna povezanost bi morala biti tudi v odnosu do svete evharistije. Mlinski kamen zdrobi zrno, ustvari pa povezano moko.

Nebeški Kruh edinosti ostvarja in okrepi edinost v Cerkvi in ostvarja Cerkev ter je predujem nebeške slave, saj Jezus pravi: »Če kdo je ta kruh, bo živel vekomaj … Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan.«

Naj bom torej voljna moka, pripravljen dejavno sodelovati pri božjem odrešitvenem načrtu!

Poslušaj:

__________________________
  1. Duhovna misel na Radiu Ognjišče. []
Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.