Sodelovanje z vero

https://www.s-sers.mb.edus.si/gradiva/w3/slo8/045_zlozena_poved/sejalec.jpg

V teh dneh z vami1 v okviru priprave na Slovenski evharistični kongres razmišljam o »pogojih za dejavno sodelovanje« pri zakramentu evharistije. Prisluhnimo sedaj, kaj pomeni »sodelovanje z vero«.

Takšno sodelovanje je možno le pri tistem, ki živi iz osebne, poglobljene in žive vere. Sodelovanje je pravilno takrat, kadar s pomočjo Božje milosti sodeluje ves človek z vsemi svojimi sposobnostmi, z razumom, srcem in s telesom.

Za lažjo predstavo dejavnega sodelovanja si vzemimo primer kruha. Kako pridemo do kruha? Potreben je dolg proces priprave. Najprej je treba zorati zemljo, v katero potem lahko posejemo pšenico, ki mora dozoreti. Na vrsto pride žetev in mletje v mlinu, da dobimo moko iz katere lahko zamesimo testo. Testo damo v peč in dobimo kruh primeren za jed.

Danes se ustavimo pri drugem koraku: sejanje pšenice.

Ko je zemlja pripravljena lahko vanjo posejemo pšenična zrna. Jezusova prilika o Sejalcu nam je dobro znana in lahko si predstavljamo semena, ki priletijo v različno zemljo in bolj ali manj uspešno uspevajo. Sejalec mora zaupati, da bo seme padlo v dobro zemljo in obrodilo dober sad.

Nekatera semena ne dajo sadu, ker padejo v kamnito ali s trnjem zaraslo zemljo, druga pa padejo v dobro zemljo in nekatera obrodijo trideseteren, druga šestdeseteren in spet druga stoteren sad. Kakšne razlike.

Podobno je pri dejavnem sodelovanju pri bogoslužju. Razlogi sodelovanja so lahko zelo različni: prisila zaradi bližajoče se birme oz. prvega obhajila, teženje staršev oz. starih staršev, veselje do »nastopanja«, želja dati nekaj sebe za dobro vseh – darovanje. Seme mora umreti, da zraste v novo rastlino.

Za resnično sodelovanje je torej potrebna vera v Jezusovo daritev. On se je prvi daroval za nas, da se lahko sedaj po njegovem zgledu mi razdajamo za druge.

Poslušaj:

__________________________
  1. Duhovna misel na Radiu Ognjišče. []
Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.