Darovanje – kruh in vino

Gospod naj ti podari mir!

»In kakor so oni ob gledanju na njegovo človeško naravo videli samo to njegovo človeško naravo, vendar pa so verovali, da je Bog, ko so ga gledali z duhovnimi očmi, tako naj tudi mi, ko na kruh in vino gledamo s telesnimi očmi, sprevidimo in trdno verujemo, da sta to njegovo živo in resnično najsvetejše telo in kri« (Frančiškovi opomini 1,20-21).

Sv. Frančišek nas na čudovito preprost način uvede v skrivnost naše vere. Jezusova resnična in trajna navzočnost v kruhu in vinu, ki sta sad zemlje in dela človeških rok, je dar vsem nam, ki ga nismo mogli zreti v človeški naravi. Postal je Emanuel – Bog z nami – da bi mi mogli ostati vedno z Njim.

»Očetova volja pa je bila, da bi njegov blagoslovljeni in slavni Sin, katerega nam je dal in ki je bil rojen za nas, daroval samega sebe s svojo krvjo na oltarju križa v žrtev in daritev, ne zaradi sebe, po katerem je vse nastalo, temveč za naše grehe; in zapustil nam je zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah« (Pismo vsem kristjanom 11-13).

Jezus ostaja navzoč med nami ravno po svoji daritvi. Vsak dan se v njegov spomin zbiramo pri evharistični daritvi, ko med nas prihaja v podobi kruha in vina. Vse to zato, da bi mi postajali vedno bolj podobni njemu.

[singlepic id=102 w=320 h=240 float=left]Evharistična daritev je temeljnega pomena tudi v misijonskih krajih, kjer je znamenje odločitve za Kristusa. Preberite razmišljanje dolgoletnega misijonarja p. Pepija Lebrehta o evharistiji v misijonih.

Ko stopamo po poti za Kristusom po zgledu sv. Frančiška, lahko še na poseben način živimo bratstvo in sestrinstvo. Velika Frančiškova družina bratov in sester je medsebojno povezana ne samo po svojem ustanovitelju, ampak tudi po medsebojnem sodelovanju. O duhovni asistenci pri FSR je spregovoril pokrajinski duhovni asistent p. Mihael S. Vovk.

Daritev in pogovor o evharistiji pa ni samo domena starejših, saj o tem marsikaj vedo tudi otroci. Pokukajte v dogajanje, ki se je vršilo na duhovnih vikendih Frančiškovih otrok vseh treh regij.

Kruh in vino sta temeljni sestavini za obhajanje sv. maše, ne smemo pa pozabiti niti na vodo, ki jo tudi uporabljamo pri darovanju. Ponazarja Jezusovo človeško naravo ter simbolično izmitje krivde in očiščenje grehov. O vodi lahko več preberete v prispevku p. Jerneja Kurinčiča.
Vodo pa uporabljamo tudi za blagoslavljanje, čemur smo bili priče ob blagoslovitvi novih prostorov Komisariata za Sveto deželo ter Društva prijateljev Svete dežele.

Koliko vode je skrito v snegu in ledu Alp so lahko občudovali udeleženci in udeleženke romarskega izleta z različnimi vlaki po švicarskih Alpah. Utrinke z visokogorske železnice je za vas pripravila ena izmed udeleženk.

Ob mrazu, ki smo ga doživljali v minulih tednih smo si lahko predstavljali kako je na daljnem severu. Delček tega pa lahko preberemo v zapisu o severnem siju in poti do tja.

Krepko smo že zakorakali v novo leto, začeli postni čas in se pripravljamo na praznik odrešenja – Veliko noč. Vsem bralkam in bralcem revije Brat Frančišek želim dobro pripravo in doživet praznik Jezusovega vstajenja!

Ob tem se še enkrat zahvaljujem vsem, ki ste že podprli izhajanje revije1 s svojimi darovi, obenem pa prosim vse, da nam še naprej stojite ob strani. Svoje darove lahko nakažete na račun Frančiškovega svetnega reda: SI56-2420-1900-4608-820 (pri plačilu se sklicujte na 00 700-10). Bog povrni!

Vse dobro!

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek najdete tudi na svetovnem spletu. []
Share

1 thoughts on “Darovanje – kruh in vino

  1. Nicky Gisin

    Hm. Dobro napisano, imaš podoben slog pisanja kot Kathlene Mosher in Joanie Steerman Cestitam :>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.