Spet doma

https://www.pomurjeonbike.com/_images/proge-kv/ledavsko_jezero.jpg

Kako hitro je minil teden. Prejšnjo sredo smo se zjutraj podali na težko pričakovani potovalni tabor. Trinajst nas je šlo. Zbrali smo se na našem dvorišču, porazdelili hrano in šotore po nahrbtnikih in odbrzeli na avtobusno postajo. Tabor smo namreč začeli v Gornji Radgoni.

Prišedši v Gornjo Radgono nas je poslikal Večerov novinar, rekoč, da bomo naslednji dan v časopisu.1 Začeli smo svojo pot, ki smo jo vodili voditelji v vlogah B.P.-ja, Agnes in sv. Pavla.2. Prestopili smo državno mejo in prečkali Avstrijo do Cankove, kjer smo spet stopili v Slovenijo. Bili smo priče prekmurske gostoljubnosti, saj so nas povsod toplo sprejeli.

Pot nas je vodila od Cankove do Ledavskega jezera, kjer smo se tudi kopali, čeprav voda ni najbolj vabljiva. Ampak mi nismo "softiči"!3 Poizkusili smo se tudi v izdelovanju splavov, v bistvu smo samo malce olepšali ob vodi ležeči že narejeni splav in mu naredili jambor v obliki križa.

Pot smo nadaljevali prek Lemerja v Mursko Soboto, kjer nas je v petek vlak prepeljal do Lesc pri Bledu.4 Tudi B.P. je namreč veliko potoval in tako smo se tudi sami odpravili do našega "Brownsea-ja".5

V Selu pri Bledu smo imeli služenje, potem pa smo pot smo nadaljevali okoli jezera do Vintgarja in Žirovnice ter zaključili na Brezjah.

Na predvečer proslave stoletnice skavtskega gibanja smo se z vlakom prepeljali v Ljubljano. Čeprav smo bili že izmučeni po celem tednu našega tabora, smo energično praznovali na Prešernovem ttrgu in drugod po Ljubljani, posebej pa na kodeljevem, kjer je bil zaključek proslave. No, nas pa je pot vodila še na vlak za Maribor.

__________________________
  1. no, tega nisem nikjer našel, je pa bila v Večeru na zadnji strani slika s praznovanja stoletnice v LJ – več o tem pa drugič. Se je pa na spletu pojavil ta članek. []
  2. B.P. – lord Robert Baden Powell – ustanovitelj skavtskega gibanja, Agnes – Robertova sestra – voditeljica dekliške veje, sv. Pavel – zavetnik popotnikov []
  3. mehkužci – ta izraz nas je spremljal skozi ves tabor. Če si kdo česa ni upal narediti, smo mu rekli softič. []
  4. Ja, skoraj polovico Slovenije smo prevozili z vlakom. []
  5. Brownsea je otok v Rokavskem prelivu blizu Southamptoma, kjer je pred sto leti bil prvi skavtski tabor []
Share

2 thoughts on “Spet doma

  1. anahi

    zakej jaz sem brez dlake na jeziku sem pogumna in zelo zgovorna to kaj ste dali gor je za mene lari fare

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.