ČUDEŽI SVETNIKOV

»Kje so moji ključi!?«
»Kam sem založil očala?«

S takšnimi in podobnimi vprašanji se skoraj vsakodnevno srečujemo. In potem se spomnimo na tega ali onega svetnika, ki bi nam lahko pomagal. Sv. Anton Padovanski je označen kot priprošnjik za izgubljene stvari, in kadar se s prošnjo obrnemo nanj, hitro najdemo izgubljeno oziroma založeno stvar.

Priprošnjiki
Življenjepisi svetnikov nam mnogokrat prikazujejo življenje posameznih svetnikov v skoraj neverjetni luči. Kako jim je bila svetost položena že v zibelko in je bil njihov odnos do Boga neokrnjen od prejetja belega krstnega oblačila naprej. Tovrstni »sladki« in z »rožicami postlani« življenjepisi1 pač pretiravajo, da bi nam vtisnili v srce podobo predanosti Bogu in zvestobe Kristusu. Nemalokrat pa se zgodi, da v svetnikih vidimo božansko moč in se obračamo nanje v pričakovanju magičnih rešitev naših problemov.
Svetniki niso bogovi, ampak so priprošnjiki pri Bogu. V moči svoje zvestobe in ljubezni do Boga nam izprosijo uresničitev naših prošenj. Tako so svetniki v prvi vrsti glasniki svoje vere in zaupanja.

Vera
»Resnično, povem vam: Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej gori: ›Prestavi se od tod tja!‹, in se bo prestavila in nič vam ne bo nemogoče« (Mt 17,20Mt 17,20
Slovenian: Slovenski standardni prevod (1997) - SSP

20 »Zato, ker imate malo vere,« jim je dejal. »Resni?no, povem vam: ?e bi imeli vero kakor gor?i?no zrno, bi rekli tej gori: ›Prestavi se od tod tja!‹, in se bo prestavila in ni? vam ne bo nemogo?e.«

WP-Bible plugin
). Jezusove besede nam pokažejo resnični vir za čudežno delovanje. Brez vere in zaupanja smo podobni tistim, ki so od Jezusa pričakovali znamenja, niso pa bili pripravljeni spremeniti svojega odnosa do Boga in ljudi. Svetnik se ne rodiš, ampak postajaš. In prej ko se začneš zavedati te svoje postopne rasti vere in zaupanja v Gospoda, prej se tudi zaveš svoje majhnosti in nebogljenosti v odnosu do Boga. In ko prebiramo življenjepise svetnikov, ki so napisani v tej »ne-sladki« in z »rožicami ne-postlani«2 luči, spoznavamo njihov trd boj za ohranjanje zvestobe Gospodu. In to je vera. Trd boj.

Čudeži
Zakaj Jezus razodeva svoje kraljestvo z znamenji in čudeži? Kot lahko preberemo v Kompendiju Katekizma Katoliške cerkve, »Jezus spremlja svojo besedo z znamenji in čudeži, da bi potrdil, da je kraljestvo navzoče v njem, Mesiju. Čeprav ozdravlja nekatere osebe, ni prišel zato, da bi odpravil vse zlo tu na zemlji, pač pa da bi nas osvobodil zlasti suženjstva greha. Izganjanje hudobnih duhov naznanja, da bo njegov križ zmagovit nad “vladarjem tega sveta” (Jn 12,31Jn 12,31
Slovenian: Slovenski standardni prevod (1997) - SSP

31 Zdaj je sodba nad tem svetom, zdaj bo vladar tega sveta izgnan ven,

WP-Bible plugin
)« (KKKC 108).
Zato je eden od kriterijev za ugotavljanje svetosti tudi dejstvo o obstoječih čudežnih dogodkih na priprošnjo posameznih svetniških kandidatov. Svetniki so namreč tisti, ki so že pri Gospodu in ga gledajo iz obličja v obličje. Tam lahko prosijo za nas.
Največji čudež, ki ga lahko izprosi kakšen izmed svetnikov, je naše spreobrnjenje. Ljudje največkrat pričakujemo takojšnje uslišanje in delovanje naših molitev in prošenj. Nihče, ne svetniki ne Bog, pa ne deluje na klik ali pritisk na gumb. Potreben je odnos, potrebno je zaupanje.

Zavetniki
V tradiciji Katoliške cerkve se je izoblikovalo veliko področij, kjer so še posebej dejavni in »uspešni« posamezni svetniki.3 Mladi in stari, različni stanovi in družbe, naravne in druge katastrofe, poklici in dejavnosti, zaljubljeni in bolni … za vsakogar se najde kakšen zavetnik svetnik, ki še posebej bdi nad njimi. Ta področja so »dodeljena« posameznim svetnikom zaradi različnih lastnih izkušenj, ki so jih imeli svetniki v svojem življenju in nas zato v naših stiskah lažje razumejo.
Ko se torej v svojih prošnjah in molitvah obračamo na svetnike, nas ti razumejo in čutijo naše potrebe ter za nas prosijo pri Gospodu, da nas usliši. Bolj ko je pristna naša prošnja, bolj nas svetniki začutijo in prosijo za nas.

Sklep
In če ne »vržemo« svoje molitve v pravi poštni nabiralnik?
Brez skrbi, tudi če ne vemo, kateri svetnik je zavetnik za določeno področje, naša molitev ni nikoli »v prazno«. »Glavni izvajalec«, tisti ki uslišuje naše prošnje, je Bog, svetniki so samo priprošnjiki.

P.S.
Članek je izšel v reviji Brat Frančišek 4/2018.

__________________________
  1. Primer tovrstnega življenjepisa o sv. Frančišku so vsem znane Rožice sv. Frančiška. []
  2. Primer takega življenjepisa sv. Frančiška pa je npr. Sveti Frančišek Asiški avtorja Johannesa Jørgensena. []
  3. Prim. Zavetniki, vir: http://svetniki.org/zavetniki/, dne 14. 6. 2018. []
Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.