Begunci in migranti

Gospod naj ti podari mir!

Letošnja zima je očitno ostala brez zob, saj ni in ni bilo pravega mraza, snega po nižinah pa je bilo res samo za vzorec. Narava že nestrpno pričakuje spomladanskih otoplitev, da bodo lahko rastline vzbrstele in pognale, da se bo živalski rod pomladil, da se bo led človeških src stalil. V letu usmiljenja je slednje še kako pomembno in potrebno.

Neskončne množice beguncev in migrantov, ki že od poletja prehajajo skozi našo deželo, ki jih tudi zima ni ustavila, še naprej, kljub zaostritvam prehodov čez mejo, čakajo na vstop v »obljubljeno deželo«. Z begunsko-migrantsko problematiko se bomo konkretneje srečali v tej številki revije Brat Frančišek.1

Začeli bomo z razmišljanjem vodje Jezuitske službe za begunce p. Robina Schwigerja SJ, ki je podal nekaj izkušenj iz svojega srečevanja z begunci. O beguncih na Goriškem iz časa prve svetovne vojne pa imamo zapis pričevanja Valentinine matere.

V krogu Frančiškovih bratov in sester se je zgodilo kar nekaj praznovanj in skupnih druženj, o čemer lahko preberemo v rubriki Iz naših družin. V rubriki OFS začenjamo z nizom katehez papeža Frančiška, ki jih seveda lahko uporabite tudi v svojih domačih družinah. Med znanimi člani Frančiškovega svetnega reda bomo tokrat spoznali Miguela de Cervantesa, ki je skozi izkušnjo ujetništva in begunstva spisal znanega Don Kihota.

Z mladimi se bomo v letu usmiljenja učili biti dobri in delati dobro. Lahko se pridružite tudi mladi po srcu.

Vsekakor je izkušnja dela z ubogimi velika in bogata, kar lahko razberemo tudi iz pogovora s sestro Donatello v rubriki Pravičnost in mir.

Svetodeželska rubrika nam kot vedno prinaša obilo zanimivega branja potopisov in utrinkov iz »obljubljene dežele«.

Drage bralke in bralci naše in vaše revije Brat Frančišek, na tem svetu smo vsi tujci in popotniki, zato bodimo usmiljeni drug do drugega, da bomo tudi sami nekoč deležni usmiljenja.

Vse dobro!

Br. Janez Papa

__________________________
  1. Revijo Brat Frančišek lahko preberete tudi na svetovnem spletu. []
Share

2 thoughts on “Begunci in migranti

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.