Spreminjanje

Gospod naj ti podari mir!

Letošnje poletje je spremenilo marsikaj: konec junija smo ob 2000. obletnici rojstva začeli Leto sv. Pavla, z novim pastoralnim letom pa začenjamo Leto mladih. Diakoni so po polaganju škofovih rok postali duhovniki. Premestitve duhovnikov in redovnikov so marsikje spremenile življenja posameznikov in skupnosti. Vreme se je spreminjalo kot bi bili v mesecu aprilu. Toča je spreminjala posevke – žal jih je s tem večinoma uničila. Sonce je blede obraze spreminjalo v zagorele. Počitniški načrti so se izpolnjevali in uresničevali. Skratka, veliko se je spremenilo.

In kako se spreminjamo mi? Smo postali samo starejši ali pa smo za spoznanje tudi boljši, modrejši, skrbnejši, bolj spočiti, veseli?

Bf 5 2008Morda vam bo ravno pričujoča številka dala odgovor na zastavljeni vprašanji …

V začetku vam ponujamo nadaljevanje predavanja Glasniki veselja in upanja. Slišali smo ga ob minulem duhovnem kapitlju FSR v Kančevcih. Če želimo biti pravi glasniki veselja in upanja, se moramo mi sami najprej spremeniti.

Pri vseh teh spremembah pa moramo biti pozorni, da ne bomo postali kopije. Vsak od nas je v prvi vrsti poklican kot original, več o tem pa preberite v pogovoru s s. Barbaro Čuk, ki deluje v Mehiki.

Spreminja pa se tudi Bosna. Kako? Poglejte prispevek o tem.

Br. Andraž Arko je na lastni koži občutil spreminjanje, saj je postal Kristusov duhovnik. Kako je prišlo do tega in razne etape njegove poklicanosti si preberite v pogovoru z njim.

Življenje pa se ne spreminja samo v duhovnih poklicih s posvečenji in zaobljubami. Mnogo bolj se spreminja tudi z odločitvijo za poroko in prihodom otrok. Ne spreglejte pogovora z zakoncema Pintarič in preberite, kako sv. Frančišek spreminja življenje.

S sv. Frančiškom oz. z njegovimi brati, so se podrobno seznanjali tudi na letošnjih Frančiškovem taboru na Planini pri Ajdovščini. Spoznali so celo vrsto svetnikov iz vrst Frančiškovih manjših bratov. Podrobnosti pa si poglejte v fotoreportaži s taborov.

V minulih šestih letih se je močno spremenila tudi podoba in urejenost Frančiškovih otrok in mladine. Ko začenjamo pastoralno leto mladih, imamo toliko bolj pred očmi spremembe, ki se dotikajo dela z mladimi. Kako gledajo na spremembe predsednice (nekdanji in sedanja) FO in FRAME si poglejte v zanimivih pogovorih z njimi.

Kdo ne bi poznal volka iz Gubbia, ki se je bil nekdaj srečal s sv. Frančiškom? No, tudi njega so doletele spremembe … Preberite si, kako ukrotiti gubbijsko pošast.

Ob koncu vam ponujamo še dva potopisa, ki ju boste lahko brali v nadaljevanjih. Prvi je s kolesarjenja ob Donavi do Črnega morja, drugi pa po Pavlovih poteh, ki nas bo tako povezal tudi s Pavlovim letom.

Spremembe torej so, pomembno pa je, da jih znamo prav sprejemati in živeti z njimi, da so nam v rast in blagoslov ter da preko njih mnogim pomagamo k boljšemu medsebojnemu sprejemanju in razumevanju. Naj nas pri tem spremlja tudi Frančiškova priprošnja in božji blagoslov!

Vse dobro!

Share

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.