Frančišek v svetu

Gospod naj ti podari mir!

Spet kliče nas venčani maj,
k Mariji v nadzemeljski raj!
Cvetlice dobrave, si venčajo glave,
raduje se polje in gaj,
raduje se polje in gaj!

BF-3/08Vstopamo v majsko šmarnično pobožnost, ki pred nas prinaša Marijino držo. Držo služenja, molitve, materinstva …

O, da bi tudi mi drug drugemu znali biti »matere«, biti drug drugemu blizu, z njimi čutiti in moliti. Marija je vztrajala ob apostolih, jim stala ob strani, skupaj z njimi molila in bila deležna Svetega Duha Tolažnika.

Šele opogumljeni od Svetega Duha, so se bili apostoli sposobni podati na ulice in trge ter oznanjati Kristusa, oznanjati veselo novico o njegovem vstajenju in odrešenju. Čeprav so bili prej potrti in brezvoljni ter so se skrivali iz strahu pred Judi, so potem bili sposobni biti glasniki veselja in upanja. In v tem so nam vsem zgled.

Za nami je duhovni kapitelj Frančiškovega svetnega reda, ki je bil naslovljen: »Glasniki veselja in upanja!« Predavanja, delavnice in razmišljanja na kapitlju so nas usmerjala v to velikonočno držo veselja in upanja.

Kakor so bili apostoli po delovanju Svetega Duha opogumljeni, da so mogli oznanjati, in kakor je sv. Frančišek zaupal v božjo pomoč in previdnost, ko je oznanjal, da je glasnik velikega kralja, tako smo tudi mi vsi poklicani, da v svojem življenju zaživimo to preroško držo.

Velikokrat prehitro obupamo in ne znamo videti dobrega. »Vztrajati v sreči in nesreči, bolezni in zdravju,« ni samo vodilo za zakonce, ampak tudi za vse skupnosti, vsa bratstva, tako prvega kot tretjega reda.

Skupnost apostolov, ki so bili zbrani v molitvi, preden so se podali na svoje poslanstvo, je nam vsem zgled: biti v bratstvu, moliti in služiti.

To so bili tudi poudarki duhovnega kapitlja, da bi osrčili naša bratstva v molitvi in služenju.

V pričujoči številki Brata Frančiška1 vam predstavljamo nekaj drobcev iz dogajanja na kapitlju v Kančevcih: od uvodnega predavanja p. Tarzicija Kolenka o glasniku velikega kralja, do vtisov nekaterih udeležencev kapitlja.

Po predstavitvi prvega in drugega reda sv. Frančiška v prejšnjih številkah, je sedaj na vrsti Frančiškov tretji ali svetni red. Spoznavali ga bomo prek pogovorov z nekaterimi vidnimi predstavniki in utrinki iz življenja nekaterih bratstev.

Seveda pa ne manjka tudi zanimivega branja o dogajanju v misijonih ter o bolj ali manj duhovnih doživetjih doma in v tujini.

Lahko si samo želimo, da bi ob branju tudi sami začutili željo po razglašanju vesele novice, da bi tudi sami ne mogli molčati o velikem kralju, ki je vstal in živi. Naj nas vse razsvetli Sveti Duh, da bi polni ognja in duha, navdušeno stopali v svet. Da bi znali zaživeti svoje poslanstvo svetnega reda in izpričevati veselje in upanje!

Vse dobro!

__________________________
  1. Celotno revijo lahko preberete tukaj. []
Share

2 thoughts on “Frančišek v svetu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.